Kriminalita v Česku loni klesla o 17 procent. Podle policie to zapříčinila vládní nařízení proti koronaviru

V Česku vloni klesla kriminalita oproti předchozímu roku o 16,9 procenta na 165 525 skutků. V tiskové zprávě to v pondělí uvedl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. Pokles kriminality evidovali policisté ve všech sledovaných kategoriích, počet prostých krádeží klesl téměř o čtvrtinu, počet násilných činů o desetinu. Vražd loni policie zaznamenala 130, meziročně o 13 méně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokles kriminality podle ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Luďka Fialy zapříčinila vládní opatření proti šíření koronaviru, která snížila mobilitu lidí, ale také omezení vstupu občanů ostatních zemí do ČR nebo novelizace trestního zákoníku, podle které je hranice škody pro posouzení skutku jako trestného činu stanovena na 10 tisíc korun. Dříve byla částka poloviční.

Počty zločinů a přestupků, nahlášení i vyřešení. Policie zveřejnila online mapy kriminality v Česku

Číst článek

„Poslední zmíněný faktor nicméně ovlivnil výsledné statistické výstupy pouze minimálně, protože zmíněná novelizace vstoupila v platnost až od 1. října 2020,“ uvedl Fiala.

Pachatelé trestných činů podle policie loni způsobili škodu 22,5 miliardy korun. Policisté zajistili majetek v hodnotě 6,2 miliardy korun, což je o deset procent více než v roce 2019.

Pokles kriminality se podle Moravčíka týkal všech krajů. Největší rozdíl byl v Praze, kde bylo loni evidováno 38 059 trestných činů, meziročně o 11 804 méně.

„Ze všech 80 územních odborů došlo k nárůstu trestné činnosti pouze na Táborsku a Prostějovsku – v obou případech se však jednalo o minimální nárůst, který dosahoval v prvním případě jednoho procenta a ve druhém 1,9 procenta,“ uvedl Moravčík.

Kriminalita v ČR za rok 2020 klesla o více než 16 %. Stalo se nejméně trestných činů v novodobé historii. Hlavní důvod poklesu spatřujeme v omezujících opatřeních spojených s koronavirovou krizí a také v omezení vstupu cizinců na území ČR. Více info zde: 1url.cz/VzcxW

11:06 – 18. 01. 2021

8 69

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme