Mall Pay vyrostl na dvojnásobek, nabídne investice

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 1. 2021 12:30 aktualizováno 19. 1. 2021 10:23 | 1 komentář
Mall Pay vyrostl na dvojnásobek, nabídne investice

Zdroj: Mall Pay

Fintechová společnost Mall Pay, která se zaměřuje na odložené platby, v roce 2020 vyrostla na zhruba dvojnásobek a zprostředkovala platby v řádu stovek milionů korun. Oznámil to její výkonný ředitel Adam Kolesa.

Společný podnik Mall Group a ČSOB je na trhu od konce roku 2018, loni získal licenci na poskytování platebních služeb a uvedl novou platební kartu. Celkem v roce 2020 zprostředkoval asi 130 tisíc plateb, tedy o 100 procent víc než v roce 2019, jejich hodnota se pohybovala ve stovkách milionů korun. Firma je zatím ve ztrátě, její přesnou výši nezveřejnila. Podle Kolesy se do zisku chce dostat zhruba za dva roky.

Počet všech uživatelů se přiblížil 250 tisícům, těch pravidelně aktivních je přes 60 tisíc. Například konkurenční Twisto, které odložené platby nabízí už sedm let a od roku 2018 působí vedle Česka i v Polsku, hlásí 170 tisíc aktivních zákazníků.

Průměrná výše nákupu s Mall Pay se loni pohybovala kolem 1200 korun, nejaktivnějšími uživatelkami jsou matky s malými dětmi. Oproti roku 2019 výrazně stouply počet nákupů zboží denní potřeby včetně potravin nebo využívání odložené platby u online služeb.

Srovnejte si to s námi

Za růstem transakcí stojí podle Kolesy především povedený start nových účtů, které Mall Pay představil v říjnu. Účty s vlastní skipovací platební kartou, s níž lze odkládat i platby v kamenných obchodech, si aktivovalo přes tisíc klientů. S kartou v průměru zaplatí pětkrát více transakcí než s pomocí skipovací tlačítka v e-shopech.

Mall Pay loni zvýšil na pětinásobek počet e-shopů, ve kterých je přímo zabudované jeho platební tlačítko, tedy možnost zaplatit nákup přes Mall Pay a odložit si až o 50 dnů platbu. Počet partnerů z řad e-shopů a online služeb se přiblížil 160. Vedle e-shopů mateřské Mall Group, jako jsou Mall.cz, Košík.cz, CZC.cz nebo Vivantis.cz, se loni tlačítko objevilo také třeba na webu rozvozové služby Ugo.cz, v e-trafice iKiosek.cz, na eKolo.cz nebo v palírně Lepsinalada.cz. Souhrnný obrat všech partnerů, se kterými Mall Pay spolupracuje, se blíží 20 miliardám korun.

V roce 2021 chystá Mall Pay několik novinek. Například k fyzickým kartám přibudou i virtuální, chystají se i investice propojené se skipovací kartou. Počet partnerských e-shopů by měl podle plánu přesáhnout tři stovky. Všechno má směřovat k tomu, aby Mall Pay začal být postupně ziskový.

„V současné době počítáme s obratem do zisku za zhruba dva roky. Pro přechod do černých čísel je pro nás klíčové vybudovat bázi klientů, kteří prošli ověřovacím procesem a využívají tedy některý z pokročilých účtů s vysokým limitem. Takových klientů jsme ke konci loňského roku měli asi dva tisíce, pro profitabilitu celého fintechu to samozřejmě musí být řádově více,“ říká Kolesa.

„S ohledem na to, že produkt pro ně jsme představili až ve čtvrtém kvartálu loňského roku, to však můžeme považovat za úspěch a jedná se o plnění spíše optimistického scénáře. Na profitabilitě se také podepíší nové B2B produkty pro e-shopy, jako je například v prosinci představené pojištění prodávaných produktů,“ dodává.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

6. 11. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

Můžete v roce 2023 snadno najít platbu z roku 2020? Délka takzvané transakční historie se u bank výrazně liší. Dobrou zprávou je, že v posledních letech se prodlužuje.

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

23. 10. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

Kompletní údaje k platebním kartám už umí ukázat i mobilní aplikace Smart Banking od UniCredit Bank. Klienti si mohou nechat zobrazit celé číslo karty, datum expirace i její CVV/CVC... celý článek

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

26. 9. 2023 | Petr Kučera

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

Hello bank bude poskytovat platební účty a spotřebitelské úvěry už jenom do konce letošního listopadu. Vyplývá to z výpovědí, které od minulého týdne rozesílá klientům.

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

4. 9. 2023 | Petr Kučera

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

Novým obchodním ředitelem společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko byl k 1. září jmenován Tomáš Chumchal. Ve funkci bude mít zodpovědnost za prodejní strategii a řízení... celý článek

Partners Financial Services