Hlavní obsah

Vztek a frustrace před Australian Open vrcholí. Proč jsou Serena či Djokovič chaosu ušetřeni?

Melbourne/Praha

Do začátku grandslamového Australian Open ještě zbývají dva týdny, ale emoce v Melbourne jsou už nyní napnuté k prasknutí. Většinou hráčů a hráček cloumá vztek, frustrace a pocity nespravedlnosti.

Foto: Stringer, Reuters

Novak Djokovič po příletu do australského Adelaide, kde jsou podmínky pro trénink lepší než v Melbourne.

Článek

Tenisté cestující do Melbourne dopředu počítali s tím, že nastoupí dvoutýdenní karanténu na hotelích, během níž jim měl být umožněn denně pětihodinový trénink. Teorie ale v praxi hodně drhne, hráči a hráčky často čekají na pokojích na pokyn k tréninku marně, jejich čas na kurtu je zkrátka z různých důvodů rušen a přesouván.

Někteří se rychle v nových podmínkách adaptují, třeba Švýcarka Belinda Bencicová trénuje údery i na hotelovém pokoji, kde si udělala odrazovou zeď z okna. Uruguayec Pablo Cuevas zase podobně využil postelovou matraci.

Swiateková trénuje na French Open ve svém hotelovém pokoji v MelbourneVideo: Reuters

Samostatnou kapitolou je ale více než sedm desítek účastníků prvního grandslamu sezony, mezi nimiž jsou bohužel i český debutant Tomáš Macháč, Barbora Strýcová, Kateřina Sianiaková a Barbora Krejčíková, kteří měli tu smůlu, že v jejich letu měl některý z cestujících pozitivní test na koronavirus, a i na ně se tak vztahuje tzv. tvrdá karanténa. Tedy pobyt na hotelu, bez jakékoliv možnosti tréninku či opuštění pokoje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Belinda Bencic (@belindabencic)

Není divu, že řada z těch nejhůře postižených dala průchod svému rozhořčení na sociálních sítích či v rozhovorech do médií. Pro to ale nemají zrovna velké pochopení místní lidé a politici. Do země se zatím kvůli přísným protipandemickým opatřením dlouho nemůže vrátit ani řada australských občanů, zatímco kvůli tenisovému turnaji přijede do země z různých koutů planety kolem 1200 lidí.

„Je na čase, aby tihle lidé začali dodržovat pravidla. Ať nastoupí karanténu a hrají tenis. Budou za to dobře zaplaceni," reagoval na nářky tenistů pro Sydney radio 2GB australský premiér Scott John Morrison.

Hráči počítali s preventivní karanténou, mnohé z nich ale překvapilo nové pravidlo o již zmíněné tvrdé karanténě, při níž nemá hráč vůbec možnost jít na kurt ani nikam jinam.

Další věc, která dráždí, je, že ty největší hvězdy neabsolvují martyrium v Melbourne, nýbrž ve zhruba 500 km vzdáleném Adelaide, kde si užívají klid v nóbl předměstí v superluxusním hotelu Majestic Suites.

Tam třeba sestry Williamsovy, Novak Djokovič, Rafael Nadal, Naomi Ósakaová, Simona Halepová či Dominic Thiem spolu s kohortami svého doprovodu prožívají něco zcela jiného něž jejich příští soupeři během nepříjemného chaosu v Melbourne.

Serena Williamsová třeba dorazila se svým manželem Alexisem Ohanianem, dcerou Olympií, matkou Oracene a sestrou Venus. Účastníci exhibice v Adelaide trénují bez problémů, na kurtu mohou být dokonce ve čtyřech lidech najednou. Ósakaová se pochlubila fotkami z tréninku, což ještě více rozdráždilo situaci v Melbourne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ons Džabúrová cvičila na pokoji smrtící forhendyVideo: sntv

Adelaide totiž bylo zasaženo covidem jen minimálně, atmosféra je tam tedy hodně uvolněná a tenistům v tréninku nic nebrání.

Djokovič se sice z pozice světové jedničky a šéfa nově založené asociace PTPA ostatních tenistů zastal a v dopise apeloval na vedení turnaje, aby i ostatním zajistilo lepší podmínky. Třeba v podobě kvalitnějšího jídla, zkrácené karantény (v případě, že test na covid mají negativní), tréninkového vybavení na pokojích či možnosti kontaktu s trenérem. Ale spíše tím ještě přilil olej do ohně.

„Lidé samozřejmě mají právo sestavovat seznamy požadavků, ale jednoznačnou odpovědí na ně je - ne!" odmítl rázně premiér státu Victoria Daniel Andrews.

„Vím, že hodně hráčů debatuje o pravidlech. Ale ta platí na ně, stejně jako na kohokoliv jiného. Věděli o nich dopředu, byla to podmínka pro to, aby mohli přiletět," dodal Andrews.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Heather Watsonová naběhala na pokoji 5 kmVideo: sntv

Djokovičově dopisu se vysmál i trojnásobný grandslamový šampion Stan Wawrinka. Když francouzský novinář Eric Saillot na svém twitterovém účtu zveřejnil Srbův seznam požadavků, Švýcar jen ironicky poznamenal. „Z Adelaide? Ahhahah."

Nicméně i Wawrinka dostal co proto. Svoji izolaci demonstroval na fotce, kde sám v luxusním pokoji jí u velkého stolu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Stanislas Wawrinka (@stanwawrinka85)

„Tyhle obscénní dvojí standardy, kdy na jedné straně můžou přijet hordy tenistů a naši vlastní lidé se ani nemohou vrátit domů, rozžhaví mnoho rodin ve Victorii do běla," reagoval na Wawrinkovu fotku poslanec Tim Smith.

Australian Open začíná neobvykle 8. února. Žádosti o další posunutí termínu začátku vzhledem k aktuální situaci byly odmítnuty.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články