Navalnyj označil svůj proces za nejvyšší možné bezpráví, soud ho poslal na 30 dní do vazby

Ruský soud v pondělí poslal opozičního předáka Alexeje Navalného na 30 dní do vazby, oznámil jeho advokát Vadim Kobzev. Soudní proces, který probíhá přímo na policejní stanici, kde je po svém návratu do vlasti zadržován, označil Navalnyj za nejvyšší možnou míru bezpráví. Zodpovědnost za něj nepřímo připsal prezidentu Vladimiru Putinovi. Později ve videu vyzval obyvatele, aby se nebáli a vyšli protestovat do ulic.

Moskva (Aktualizováno: 17:34 18. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj

Čtyřiačtyřicetiletý opozičník byl zatčen v neděli krátce po přistání v Moskvě, kam se vrátil po pětiměsíční rekonvalescenci v Německu po srpnové otravě novičokem | Foto: Evgenia Novozhenina | Zdroj: Reuters

„Alexej Navalnyj bude zadržen na 30 dní do 15. února 2021,“ uvedl Kobzev na twitteru. Narychlo svolaný soud ve městě Chimki se verdiktem rozhodl vyhovět žádosti prokuratury, která pro Navalného žádala 30denní vazbu.

„Už jsem viděl hodně případů výsměchu spravedlnosti, ale ten děda ve svém bunkru se očividně tolik všeho bojí, že jednoduše roztrhal trestní zákoník a vyhodil ho do koše. Toto je nejvyšší možná úroveň bezpráví,“ řekl Navalnyj po pondělním zahájení procesu.

„Dědou v bunkru“ měl podle agentury DPA a dalších komentátorů na mysli ruského prezidenta Putina.

Navalného poradce Leonid Volkov nedlouho předtím uvedl na twitteru, že opozičníkova advokátka dostala ve 12.30 moskevského času (10.30 SEČ) úřední vyrozumění, že soudce se bude Navalného případem zabývat ve stejném okamžiku – tedy v pondělí ve 12.30 moskevského času, a to na policejní stanici.

„Šílenství. Bojí se Alexeje dát k soudu, tak vezou soud k Alexejovi,“ napsal Volkov. Navalného právníci podle DPA postup úřadů označili za bezprecedentní, a to na ruské poměry.

Navalnyj také soud žádal, aby do místnosti mohli vstoupit opoziční novináři čekající venku. Podle soudu je jednání veřejné, opoziční televize Dožď však hlásí, že se dovnitř nemůže dostat. Soud však Navalného stížnosti odmítl. 

Odsouzení, možné sankce

Čtyřiačtyřicetiletý opozičník byl zatčen v neděli krátce po přistání v Moskvě, kam se vrátil po pětiměsíční rekonvalescenci v Německu po srpnové otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Čelí obvinění, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru.

Zadržení odsoudila řada politických představitelů a zemí včetně českého premiéra Andreje Babiše a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Někteří představitelé Evropské unie vyzvali v souvislosti se zadržením Navalného k diskusi o uvalení nových protiruských sankcí.

Lavrov: Západ hledá nepřítele na mezinárodní scéně. Kritikou zatčení Navalného zakrývá vlastní problémy

Číst článek

Vězeňská služba podle agentury TASS informovala, že opozičník byl zatčen na základě skutečnosti, že od 29. prosince je na seznamu hledaných osob v souvislosti se „systematickým porušováním“ režimu podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru.

Agentuře Reuters jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Právní obhájkyně Navalného v pondělí agentuře Interfax sdělila, že soud, jenž má rozhodnout o tom, zda změní Navalného podmíněný trest na nepodmíněný, úřady odložily na únor. Místo 29. ledna podle ní soud zasedne 2. února. „Důvody posunutí nejsou známy,“ uvedla Olga Michajlovová.

ČTK, mia Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme