Hlavní obsah

Göteborg má být do roku 2030 klimaticky neutrálním městem, plánuje Volvo

Novinky, Milan Lažanský

Volvo se chce na své domácí půdě, ve švédském městě Göteborg, podílet na vytvoření klimaticky neutrální zóny. Druhé největší švédské město s počtem obyvatel přes půl milionu lidí má být vzorem pro další metropole.

Foto: Volvo

Volvo S90, ilustrační foto

Článek

Smyslem iniciativy nazvané Green City Zone je podle Volva vybudovat uvnitř města zcela bezemisní oblast, ve které si automobilka snáze prosadí a vyzkouší projekty typu masové elektrifikace, sdílené mobility, autonomního řízení, konektivity a také bezpečnosti.

Tvůrci tvrdí, že bezemisní zóna se nemá utvářet restrikcemi, ale příležitostmi. „Cílem je, aby všechna vozidla cestující v zóně nebo z ní jezdila s nulovými emisemi do roku 2030, ve fungující infrastruktuře, která umožňuje klimaticky neutrální možnosti dopravy a usnadňuje každodenní život podnikům, obyvatelům i návštěvníkům,” říká vedoucí inovací města Maria Strömberg.

Volvo chce do roku 2030 přestat nabízet spalovací motory

AutoMoto

Konkrétně automobilka se chce v rámci tohoto sdíleného projektu soustředit na testování své podznačky Volvo M, která se soustředí na sdílenou mobilitu.

První využití zde mají podle Volva najít i technologie pracující na základě určení geografické polohy vozu a komunikace mezi auty i městskou infratrukturou. Jde například o využívání režimu čistě elektrické jízdy v daných zónách a dodržování maximální povolené rychlosti, stejně tak i o dopravní infrastrukturu propojenou s automobilovými systémy aktivní bezpečnosti a sdílení informací mezi účastníky silničního provozu.

„V zásadě by se dalo říct, že iniciujeme projekt, jehož cílem je omezit počet automobilů ve městě. A to je plně v souladu se záměrem naší společnosti,“ prohlásil Håkan Samuelsson, generální ředitel automobilky Volvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám