Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Překvapení archeologové našli v Brně pozůstatky pravěkého osídlení. Další průzkum kazí okolní domy

Archeologové našli při podzimním výzkumu na místě budoucího staveniště v Brně - Židenicích doklady pravěkého osídlení. foto: ÚAPP Brno

Brno - Archeologové našli při podzimním výzkumu na místě budoucího staveniště v Brně - Židenicích doklady pravěkého osídlení. Řekl to Jiří Zubalík z Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP).
  14:46

„Tento nález nás velmi překvapil. V této oblasti žádné takhle staré nálezy zatím nebyly, poblíž byl nalezen pouze jeden hrob z doby bronzové, ale ten je o 2000 let mladší. My jsme našli doklady osídlení lokality lidem jordanovské kultury z období časného eneolitu, tedy z doby 4000 let před naším letopočtem,“ uvedl Zubalík.

Archeologové našli při podzimním výzkumu na místě budoucího staveniště v Brně -...
Archeologové našli při podzimním výzkumu na místě budoucího staveniště v Brně -...

Muzeum v Káhiře opravilo stroj na lití hieroglyfů z roku 1902

Jak velké osídlení v době eneolitu bylo, nelze podle něj z nálezů určit, bylo by zapotřebí dalšího průzkumu. Stavební parcela, kde již vzniká bytový dům, je ale v zastavěné oblasti. Nález je o to zajímavější, že celá staletí ve středověku byla v těchto místech pole, zástavba začala vyrůstat až v novověku, na který odkazovaly další nálezy ze stejného místa.

„Mimo dva příkopovité útvary a několik menších zahloubených jam se podařilo doložit existenci dílny na výrobu štípané industrie, takzvané pazourky. Tato dílna se nacházela v prostoru jámy vzniklé po těžbě hlíny. Těchto zlomků jsme našli stovky, i takzvaná jádra, od kterých pazourky odštěpovali. Na dně hliníku jsme našli dvě kumulace mazanice, které odkazují na možnou přítomnost pecí,“ uvedl Zubalík.

Archeologové objevili u Stonehenge záhadné šachty uspořádané do kruhu. Mohou být klíčem k jeho tajemství

Opodál pak archeologové našli jámu se dvěma celými nádobami a zlomkem jedné další nádoby. Odborníci nádoby vyňali i s okolní hlínou, v laboratoři pak očistili, rozebrali a slepili dohromady.

Kromě pozůstatků pravěké kultury našli na místě i pozůstatky sedmi zděných sklepů z 18. a 19. století a víc než 70 zahloubených objektů souvisejících s novověkým osídlením Juliánova, který je součástí městské části Židenice. Mimo jiné šlo o pět takzvaných lochů, tedy sklepů vyhloubených do podloží. V nich archeologové našli kromě keramických úlomků i několik celých nádob a soubor pracovního náčiní včetně motyčky, sekery nebo zlomku listu pily.

Autor:

Prodej rodinného domu v Kostelci nad Orlicí
Prodej rodinného domu v Kostelci nad Orlicí

Stradinská, Kostelec nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou
2 350 000 Kč