Soud poslal Navalného na 30 dní do vazby. EU hrozí uvalením sankcí na Rusko

Ruský soud poslal opozičního předáka Alexeje Navalného na 30 dní do vazby, oznámil v pondělí jeho advokát Vadim Kobzev. Navalnyj byl v neděli zatčen krátce po návratu do vlasti z Německa, kde se zotavoval z otravy novičokem. Čelí obvinění, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru.

„Alexej Navalnyj bude zadržen na 30 dní do 15. února 2021,“ uvedl Kobzev na Twitteru. Narychlo svolaný soud ve městě Chimki se verdiktem rozhodl vyhovět žádosti prokuratury, která pro Navalného žádala 30denní vazbu.

K okamžitému propuštění Navalného vyzvala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Ruské úřady jej musí okamžitě propustit a zajistit jeho bezpečí. Zatýkání politických oponentů je v rozporu s mezinárodními závazky Ruska,“ prohlásila v pondělí. Podobně se již v neděli vyjádřil předseda Evropské rady Charles Michel, který bude ve čtvrtek předsedat videokonferenci unijních lídrů.

Státy Evropské unie v reakci na krok ruských úřadů diskutují o možném uvalení sankcí na některé ruské představitele. Podle diplomatů by se na společné reakci mohli shodnout ministři zahraničí příští pondělí.

Navalnyj označil pondělní zahájení soudního procesu přímo na policejní stanici, kde je po svém návratu do vlasti zadržován, za nejvyšší možnou míru bezpráví. Zodpovědnost za něj nepřímo připsal prezidentu Vladimiru Putinovi. Později ve videu vyzval obyvatele, aby se nebáli a vyšli protestovat do ulic.

Ti Navalného vzápětí vyslyšeli a shromáždili  na ulici u policejní stanice, venku přitom je - 18 °C. Mnozí skandují: „Svoboda! Svoboda!“ Někteří lidé postávají u vchodů domů v okolí. Video na Twitteru je například doplněno o popisek: „Vydrž, bratře.“

Navalnyj byl zadržen v neděli večer bezprostředně po příletu z Berlína přímo na letišti. Do Ruska se vracel poté, co se v Německu řadu měsíců léčil z pokusu o otravu nervově paralytickou látkou. Podle Navalného stála za pokusem ho otrávit ruská tajná služba a prezident Vladimir Putin. Kreml toto obvinění odmítá.

Nejvíce po rázné reakci volají pobaltské státy či Polsko

Zvláště pobaltské státy či Polsko volají po rázné reakci včetně možného potrestání některých činitelů či subjektů. „Pokud nebude Navalnyj propuštěn, měli bychom zvážit zavedení odvetných restriktivních opatření,“ prohlásil v pondělí lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs.

Tvrdá slova už v neděli volil i jeho český kolega Tomáš Petříček, který chce společnou reakci projednat na příštím zasedání unijních ministrů zahraničí. „Mezi členskými státy probíhá diskuse o tom, jaká bude nejvhodnější společná reakce,“ řekl novinářům mluvčí šéfa evropské diplomacie Josepa Borrella Peter Stano. Sám Borrell uvedl, že EU bude „podrobně sledovat vývoj“ kauzy a podle něj zareaguje.

EU v říjnu za otravu Navalného potrestala šest ruských představitelů a státní chemický ústav. Sám Navalnyj krátce po svém zotavení unii vyzval, aby své postihy cílila na oligarchy z bezprostředního okolí prezidenta Vladimira Putina, což by podle něj Kreml pocítil více než dosavadní zákazy cest do EU a zmrazení majetku úředních představitelů.

Tagy: