Hlavní obsah

Nakažení už jsou i tenisté, píší v Austrálii. Šplhoune! Sobče, spílají Djokovičovi

Mezi více než tisícovkou tenistů a členů jejich doprovodu, kteří přicestovali do Austrálie na úvodní grandslamový turnaj sezony, se podle australských médií objevil první pozitivní test u některého z hráčů. Listu The Age to řekl šéf zdravotního úřadu pro Melbourne Brett Sutton, neupřesnil ale, zda se jedná o muže, či ženu. Úřady pouze potvrdily, že se nově objevily další čtyři případy, jejich počet tak vzrostl celkem na devět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ons Džabúrová cvičila na pokoji smrtící forhendyVideo: sntv

 
Článek

"Myslím, že mezi těmi čtyřmi (pozitivně testovanými) je i jeden profesionál," citoval list Suttona. Čtyři nakažené osoby spojené s tenisem potvrdil i premiér státu Viktoria Daniel Andrews, podle něhož jsou všichni v izolaci v hotelu. Pořadatelé Australian Open zatím informaci nekomentovali.

Tenisté a jejich týmy cestovali do Austrálie v posledních dnech několika charterovými lety z různých míst. Bezprostředně po příletu odhalily testy na palubách tří letadel pět pozitivních osob, čtyři pasažéry a jednoho člena posádky. V důsledku toho skončilo 72 hráčů a hráček v přísnější karanténě bez možnosti tréninku. Mezi nimi je i česká čtveřice Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková a Tomáš Macháč.

Trenér vítězky US Open z roku 2019 Biancy Andreescuové Sylvain Bruneau později zveřejnil, že je jedním z pozitivně testovaných pasažérů a za způsobené potíže se omluvil. Do Melbourne přicestoval letem z Abú Zabí, v němž byly i české hráčky.

Swiateková trénuje na French Open ve svém hotelovém pokoji v MelbourneVideo: Reuters

První hráč světového žebříčku Novak Djokovič se údajně obrátil na pořadatele Australian Open, aby karanténu zmírnili. Podle španělského tenisového webu poslal Srb šéfovi australského svazu Craigu Tileymu seznam požadavků, mezi nimiž bylo i zkrácení izolace a možnost přestěhování hráčů do soukromých domů s tenisovými kurty.

Informace vyvolala kritiku některých tenistů v čele s Nickem Kyrgiosem, který Djokoviče nazval šplhounem. Australan Sam Groth zase za tím vidí Djokovičovu snahu získat si popularitu a nabrat podporu pro nově založenou hráčskou organizaci PTPA. "To myslí vážně? Je to jen sobecký politický krok jak získat popularitu," napsal Groth ve svém sloupku pro Herald Sun. "Navrhnout, aby hráči měli kratší karanténu, není jen směšné, je to urážka všech Australanů, kteří ji museli zvládnout," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Heather Watsonová naběhala na pokoji 5 kmVideo: sntv

Tenisté, kteří přiletěli "čistými" spoji, sice musí rovněž absolvovat povinnou dvoutýdenní karanténu, mohou ale každý den opustit hotelový pokoj až na pět hodin a trénovat na kurtu. Po karanténě jsou v plánu ještě turnaje okruhů WTA i ATP, na kterých budou mít hráči šanci se rozehrát. Odložené Australian Open začne 8. února.

Reklama

Související témata: