Sledujte ZÁZNAM: Některé obchody budou moci otevřít, nouzový stav se prodlužuje

Andrej Babiš, Karel Havlíček a Jan Blatný po jednání vlády

Vláda projednala náhrady i prodloužení nouzového stavu

Vláda požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se měl nouzový stav prodloužit o dalších 30 dní, tedy do 21. února. Vláda schválila pokračování programu COVID ubytování s alokací zhruba čtyři miliardy korun. Tiskovou konferenci můžete sledovat přímo v tomto článku.

Vláda schválila pokračování programu COVID ubytování s alokací zhruba čtyři miliardy korun. Podporu kromě hromadných ubytovacích zařízení získají i individuální, tedy ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány. Dotace budou přidělovány za 78 dní, kdy byl provoz ubytovacích zařízení kvůli vládním protiepidemickým opatřením omezen. ČTK to dnes sdělili zástupci odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které program připravilo.

Výzva pro hromadná ubytovací zařízení bude zveřejněna 25. ledna, pro individuální ubytovací zařízení 1. února. Provozovatelé individuálních ubytovacích zařízení budou mít nárok na dotaci 200 korun na den. V případě hromadných ubytovacích zařízení by měla být podpora stejná jako v první výzvě, tedy na základě kategorie a třídy ubytování od 100 do 330 korun za pokoj a noc.

Spodní prádlo ještě nenakoupíte

Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi mluvil také o otevření obchodů se spodním prádlem, těm by zatím výjimka udělena být neměla.

Rozšíření sortimentu o papírenské zboží a oděvy a obuv pro děti vítá Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy patří u zákazníků mezi nejvíce dotazované sektory. Zboží je podle něj obvykle součástí jiného nákupu, neměla by se tak výrazně zvýšit mobilita lidí, řekl dnes ČTK.

Dětské oblečení, spodní prádlo nebo papírenský sortiment do prodeje už před časem vrátily některé potravinářské řetězce.

Na paškál si vezmou i systém PES

Ministři by měli projednat i změny v systému opatření podle protiepidemického systému PES. Zřejmě povolí prodej některého zboží, které je dovoleno prodávat v aktuálním čtvrtém stupni protiepidemického systému (PES).

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řekl pro CNN Prima NEWS, že o přesunu do čtvrtého stupně PES by vláda jednala případně ve středu, pokud se trend snižujícího se počtu nakažených udrží.

Nouzový stav v Česku platí od 5. října, aktuálně platí do pátku 22. ledna. Sněmovna jej naposledy prodloužila 22. prosince, kdy schválila vládou požadovaných 30 dní. O nové vládní žádosti by poslanci mohli rozhodnout 21. ledna.

Kabinet má na programu návrh zákona o vzniku panevropského osobního penzijního produktu. Ten by měl být další daňově podporovanou alternativou spoření na důchod, což vyžaduje směrnice EU.

Tagy: