Hlavní obsah

Chvalitebně! Mimořádná slávistická posila při debutu neukázala všechno

Ostrý debut v dresu nového zaměstnavatele absolvovala v sobotu posila, za kterou úřadující český ligový šampion zaplatil údajně pětačtyřicet milionů korun. Dánský fotbalový reprezentant Alexander Bah nastoupil poprvé za Slavii Praha při vítězství nad Sigmou Olomouc. „Jak jej hodnotím? Chvalitebně," usmál se Jindřich Trpišovský, trenér červenobílých, po vítězném vstupu do jarní fáze soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zimní posila Slavie Praha Alexander Bah během utkání.

Článek

Třiadvacetiletý Bah, jehož Pražané vykoupili před startem jarní části Fortuna ligy ze Sönderjyske, se v úvodu podepsal pod inkasovaný gól, když byl při špatném řešení autového vhazování, po němž se Breite zmocnil balonu a poslal Sigmu do vedení. V druhé části se naopak dánský reprezentant výrazně přičinil o třetí branku Slavie, když po dobrém napadání vybojoval před pokutovým územím Olomouce balon a následně domácí Kuchta skóroval.

„Kondičně nemá problém," lebedil si Trpišovský, že dánská posila dorazila z fyzického hlediska skvěle nachystána, což je pro kouče červenobílého týmu stěžejní záležitost.

„Když uvážím, že je v jiné zemi, v jiné kabině a ve zcela novém systému, na jehož poznání měl sotva čtrnáct dnů, tak ukázal, že má velkou herní inteligenci. Do defenzívy byl jeho výkon velice dobrý, naznačil i nadstavbu v ofenzívě. Celkově bych jej hodnotil chvalitebně," přemítal Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Oscar Dorley, Alexander Bah, Jakub Hromada a Abdallah Sima během utkání se Sigmou Olomouc.

Co na výkonu třiadvacetiletého mladíka postrádal, aby mohl udělit nejlepší možné vysvědčení? „Ukázal věci, v nichž je silný. Náběhy a rozhodnutí, jak s balonem naložit. Rovněž je potřeba, aby si na jeho styl zvykli spoluhráči. Ve srovnání s Lukášem Masopustem hraje odlišně. Je spíše typem náběhového hráče," dumal Trpišovský.

Mnohem větší rezervy však vyplývají z nesehranosti a faktoru, že Slavia kvůli "řádění" covidu-19 v šatně prakticky neabsolvovala zimní přípravu. „Je vidět, že nedělá věci automaticky. Ve srovnání s předchozím klubem musí hrát odlišně a podnětů je příliš.  Hodně dlouho přemýšlel, kde stojí, kterého protihráče hlídat při defenzivní činnosti. Tohle ubírá hodně procent z výkonu. Až do sebe všechno dostane a půjde z jeho strany o rutinu, bude mnohem lepší," naznačil Trpišovský, že od dánské posily očekává s přibývajícími zápasy výraznější přínos pro obhájce titulu.

Bah je největší posilou Trpišovského družiny v nynějším přestupovém období. Další obránce Taras Kačaraba, který přišel z Liberce a Severočeši za něj dostanou dvacet milionů korun, zůstal v prvním jarním kole jen na lavičce náhradníků.

Reklama