Hlavní obsah

V Bavorsku se objevila nová mutace, Merkelová chce Německo zcela odříznout

Novinky, Jitka Zadražilová
Berlín

Kliniku v německém Garmisch-Partenkirchenu zachvátila nákaza koronavirem. Infikovalo se 73 zaměstnanců a pacientů nemocnice. Testy ve třech případech objevily nákazu dosud neznámé mutace koronaviru, napsal list Münchner Merkur. Vzorky proto zkoumají experti v berlínské nemocnici Charité.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

První informace hovoří o dosud neznámé mutaci koronaviru, zatím ale není jasné, jaké vlastnosti tato mutace má a co pacientům způsobí.

To, že koronavirus mutuje, je známé. Od počátku pandemie bylo na světě zjištěno více než 12 tisíc mutací. Nejznámější je zatím britská mutace, která vyvolává největší obavy. Je podle odborníků sice o 40 procent nakažlivější než původní varianta, ale nevede k vážnějšímu průběhu nemoci.

Bez Čechů se zhroutí naše zdravotnictví, varuje saský premiér

Koronavirus

Německou kancléřku Angelu Merkelovou koronavirové mutace děsí natolik, že prosazuje zavedení nejpřísnější varianty lockdownu navzdory tomu, že počty nakažených v zemi klesají a postupně se vyprazdňují také jednotky intenzivní péče.

Zavedení nejpřísnější varianty lockdownu do praxe by zastavilo výrobu v továrnách, uzavřely by se kanceláře, přestala jezdit hromadná doprava a zcela se uzavřely školy a školky. Bavorský premiér Markus Söder (CSU) dokonce navrhuje uzavření hranic.

Zoufalí senioři v Německu: Chceme se nechat očkovat a nemáme šanci

Koronavirus

V úterý by o dalším vývoji měla kancléřka jednat s premiéry jednotlivých spolkových zemí. „Základním problémem řešení pandemie je, že se opatření přijímala příliš pozdě a poté se zase brzy uvolnila,“ řekl Söder.

Profesor Markus Scholz, přední epidemiolog z Lipska, nevidí přísný lockdown jako řešení. Likvidace viru během krátké doby, například dvou týdnů, dosud nikde nefungovala. „Ani v Číně, kde na počátku roku 2020 platily jedny z nejpřísnějších omezení. Navíc není možné docílit, aby lidé neměli absolutně žádný kontakt,“ připomíná profesor Scholz.

Evropská komise vydává debakl s vakcínami za rafinované vyjednávání, kritizuje Focus

Koronavirus

Kromě toho zatím nelze přesně říct, jaké riziko mutace koronaviru představují. Některá je sice nakažlivější, ale není jasné o kolik. Scholz připomíná, že se mutace koronaviru ve Velké Británii rozšířila za podmínek částečné uzavírky.

Reklama

Výběr článků

Načítám