Hlavní obsah

Bříza: Náhrada za Minsk? Riga, Bratislava, nebo Dánsko. Počítáme s tím, že MS bude bez diváků

Praha

Je jednou ze čtrnácti osob v rámci Rady Mezinárodní hokejové federace (IIHF), která v pondělí odpoledne prostřednictvím videokonference rozhodla, že odebírá Bělorusku spolupořadatelství MS 2021 v ledním hokeji. Petr Bříza v rozhovoru pro Sport.cz vysvětluje, na základě čeho padl verdikt. Mluví i o třech variantách, které připadají v úvahu jako náhrada za Minsk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Člen Rady IIHF a bývalý vynikající brankář Petr Bříza.

Článek

Šlo o jednomyslné rozhodnutí Rady IIHF?

Bylo to jednomyslné rozhodnutí. Když se v Bělorusku, kterému bylo spolupořadatelství MS přiděleno v roce 2017, loni v srpnu objevily první problémy, tak v září jsme se na IIHF zadali analýzy nebezpečí a rizik, které by vyplývaly z pořádání MS v Minsku. Situace se tam od té doby neuklidňovala, naopak eskalovala. Když Rada IIHF rozhoduje o odebírání šampionátu, musí tak činit na základě faktů a dat. Paragraf 9 stanov IIHF jednoznačně popisuje, že pokud nemůže organizátor zaručit bezpečný průběh přiděleného MS, má Rada IIHF právo toto pořadatelství přesunout do jiné země. Tento paragraf byl teď využit na základě faktů, nikoliv pocitů.

Jaké jsou na stole varianty náhrady za Minsk?

V téhle chvíli ještě není rozhodnuto, kam se MS přesune. Rozebíhají se ale kolečka jednání se třemi organizátory, kteří se přihlásili.

A těmi jsou?

Dánsko, Bratislava a samozřejmě Riga, která se nabídla, že by uskutečnila MS pro všech šestnáct týmů, ne jen pro osm, jak bylo původně v plánu. Nicméně by se tam musel vystavit provizorní zimní stadion. Všechno bude součástí jednání v příštích dnech. IIHF je vázána spoustou smluvních povinností. Je potřeba je dodržet, aby nebyla ohrožena finanční stabilita a kondice IIHF.

Ať už bude vybrán kdokoliv, počítáte nyní s tím, že se MS uskuteční bez divácké účasti?

Ano. Dneska když řeknete někomu (organizátorům MS), kdo chce uspořádat MS, že se bude hrát bez diváků, ale stejně bude muset zaplatit všechny náklady, tak to prostě nejde. Proto IIHF už během minulých měsíců přišla s jasným stanoviskem, že bude muset případně zaplatit náklady rezervní varianty (při odebrání turnaje Minsku). Proto teď prostředky, které zůstaly v pokladně, bude IIHF investovat do zajištění organizace v nové lokalitě. Veškerou organizaci bude IIHF hradit ze svých prostředků.

Říkal, jste, že v Lotyšsku by se musel vybudovat provizorní zimní stadion. Je to reálné, když šampionát má začít už za čtyři měsíce?

To už jsou hodně technické otázky. Ale druhý zimní stadion fungoval v Rize i při MS v roce 2006. Lotyšská strana už během podzimu signalizovala, že je schopna tuhle variantu připravit a zprovoznit.

Existuje v současné chvíli mezi Dánskem, Rigou a Bratislavou favorit?

Ne. Generální sekretář IIHF (Horst Lichtner) teď bude velmi intenzivně pracovat na tom, aby přednesl tři reálné varianty financování. S organizátory je třeba probrat spoustu detailů. Když vím, jak pečlivě se každé MS připravuje několik roků dopředu, tak tohle je opravdu šibeniční termín a bude to velmi náročné pro IIHF i kteréhokoliv organizátora. Zatím se počítá s MS bez diváků, protože se dá v této chvíli jen těžko předvídat, jak bude na přelomu května a června vypadat covidová situace v Evropě. Pokud by došlo k rozvolnění a navýšení kvót pro diváky, tak pro MS a jeho atmosféru jenom dobře.

Dokdy byste chtěli mít o nástupci Minsku jasno?

Musíme rozhodnout velmi brzy. Bavili jsme se o horizontu dvou až tří týdnů. A dohodli jsme se, že se bude jednat jen s třemi výše zmíněnými uchazeči.

Vyplývají z odebrání pořadatelství Bělorusku nějaké sankce pro IIHF?

Nejsou to sankce, ale kompenzace pro běloruské organizátory. Jsou přesně popsány ve smlouvách. Čekáme na report a analýzu úřadu generálního sekretáře IIHF, který bude v příštích týdnech identifikovat všechny náklady a konsekvence tohoto rozhodnutí.

Předpokládám, že přesnou částku teď nikdo nezná. Dokážete alespoň odhadnout, v jakých řádech by se mohla pohybovat?

Nezná ji nikdo. Je to na jednání mezi běloruskými organizátory a officem v rámci uzavřených smluv. Do toho tu jsou i vícenáklady. Bavíme se o přesunutí MS do jiné země a jediným příjmem organizátorů je vždy prodej lístků. Musíme se trošku reálně podívat na hokej, který není fotbal. IIHF není finančně srovnatelná jako UEFA. IIHF prodává jediný produkt, a to je seniorské MS; jeho vlajková loď. Zbylé šampionáty na sebe nevydělávají.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko