Hlavní obsah

Na podporu dosáhnou i malí ubytovatelé, zvýší se limit pomoci pro CK

Vláda v pondělí schválila pokračování programu COVID ubytování s alokací zhruba čtyři miliardy korun. Podporu kromě hromadných ubytovacích zařízení získají i individuální, tedy ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Oprávněným žadatelem však nebude ten podnikatel, který k provozování ubytovací služby využívá byt v bytovém domě. Dotace budou přidělovány za 78 dní, kdy byl provoz ubytovacích zařízení kvůli vládním protiepidemickým opatřením omezen.

Neničte hotely a hospody, vyzývá krkonošská petice

Ekonomika

Provozovatelé individuálních ubytovacích zařízení budou mít nárok na dotaci 200 korun na pokoj a den. V případě, že žadatel není schopen prokázat poskytování služeb ve zdaňovacím období 2019, respektive zahájil svou činnost až po 31. prosinci 2019, bude podpora činit 100 korun na pokoj a den. Podmínkou je, že provoz daný žadatel zahájil nejpozději k 1. říjnu loňského roku.

Žadatel nesmí ukončit činnost po tři měsíce od vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Neobsazených bytů skokově přibylo

Domácí

V případě hromadných ubytovacích zařízení by měla být podpora stejná jako v první výzvě, tedy na základě kategorie a třídy ubytování od 100 do 330 korun za pokoj a noc.

Na podporu dosáhnou i velké CK

Vláda také schválila že program COVID cestovní kanceláře II bude dostupnější pro velké cestovní kanceláře(CK). Budou moci žádat o veřejnou podporu do limitu 800 000 eur (asi 21 mil. Kč). Dosud platil režim de minimis s omezením 200 000 eur (asi 5,3 milionu Kč).

Na tiskové konferenci po jejím jednání to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v zastoupení ministerstva pro místní rozvoj, pod který program spadá.

Velké CK mají podle Schillerové větší podíl na placení daní, na hrubém domácím produktu. Rámec de minimis je tak velmi znevýhodňoval, řekla. Rozšíření veřejné podpory zohledňuje podle Schillerové asi dvě procenta jejich předpokládaných tržeb za loňský rok.

Cestovní kancelář Firo-tour pozastavila činnost. Nemá pojištění proti úpadku

Cestování

Dotace budou moci CK použít na pokrytí provozních nákladů za období od 11. října do 4. ledna nebo uspokojení smluvních nároků zákazníků za zrušené zájezdy od 20. února do 31. prosince loňského roku, uvedla dále Schillerová.

Vláda také schválila program COVID záruka CK, který má usnadnit cestovním kancelářím získání pojištění proti úpadku. Na tuto pomoc je vyčleněno 300 milionů korun.

Podpora se bude poskytovat jeden kalendářní rok, tedy za období, které bylo zahájeno mezi loňským 1. říjnem a letošním 31. prosincem. Žádosti o podporu budou přijímat pobočky Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Pojišťovny podle prezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Romana Škrabánka velmi zpřísnily podmínky pro získání pojištění pro případ úpadku. To kryje úhradu veškerých plateb zákazníků a náklady spojené s repatriací cestujících zpět do ČR. Vedle platby pojistného požadují pojišťovny podle Škrabánka i složení vysoké jistiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám