Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Část členů Trikolóry vyzývá předsedu Klause mladšího k odstoupení, vadí jim zasahování do programu

Česko

  22:00aktualizováno  22:32
Praha - Část členů Trikolóry vyzývá předsedu strany a poslance Václava Klause mladšího k odstoupení kvůli údajnému porušování stanov a zásahům do programu a kandidátek bez projednání se stranickými kolegy. Uvedly to servery Aktuálně.cz, Deník N a web televize CNN Prima News.

Václav Klaus mladší. foto:  Petr Topič, MAFRA

Je to otázka marketingu, hodnotí Klaus mladší fiasko Trikolóry. Program hnutí měnit nechce

Kvůli krokům Klause už oznámili například dva krajští předsedové strany Antonín Fryč a Petr Viktorýn nebo členka a bývalá mluvčí strany Ivana Kerlesová, že z funkcí v Trikolóře odcházejí. Klaus kritiku odmítl, rozpadu strany se neobává, řekl Aktuálně.

Podobně jako v jiných stranách je podle něj samozřejmá nespokojenost těch, kteří se nedostanou na kandidátky.

Například v Ústeckém kraji se podle serveru ozvaly protesty tamních členů Trikolóry proti dosazení poslankyně Terezy Hyťhové, která do strany přestoupila z SPD, do čela krajské kandidátky.Straníci, kteří Klause i ostatní členy předsednictva vyzývají k rezignaci, kritizují mimo jiné Klausovo oznámení, že Trikolóra bude opakovaně prosazovat referendum o vystoupení z EU. 

Okamura a Klaus mladší se přou o titul pravého vlastence. Vyčítají si postoj k EU

Nelíbí se jim rovněž údajně svévolné rozhodování Klause o lídrech kandidátek pro sněmovní volby. „Trikolóra jde nedemokratickou, autokratickou cestou bez ohledu na své členy,“ píšou signatáři dopisu, který podepsali Kerlesová, někdejší kandidát Trikolóry do Senátu Zdeněk Pešek a bývalý předseda hnutí v Olomouckém kraji Aleš Hrubý.

Dva krajští předsedové - Antonín Fryč ze Středočeského kraje a Petr Viktorýn z Moravskoslezského - se kvůli zásahům do kandidátek rozhodli, že nebudou obhajovat své funkce. Viktorýn Deníku N řekl, že Klaus prosazoval na moravskoslezskou kandidátku do krajských voleb kandidáty stojící mimo hnutí výměnou za sponzoring. Klaus serveru řekl, že si na nic takového nevzpomíná.

Členové strany kritizují i účast Klause a dalších straníků na nedávné pražské demonstraci odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru.

Trikolóru založil Václav Klaus mladší poté, co byl v roce 2019 vyloučen z ODS, za kterou byl zvolen do Sněmovny. Důvodem vyloučení bylo vystoupení Klause ve Sněmovně, v němž přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Do Trikolóry přešly následně ještě poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a Hyťhová z SPD.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!