Hlavní obsah

Některá květinářství nestíhají vázat smuteční věnce

Právo, tov, rap, ib

Začátek roku bývá pro květinářství tradičně nejslabší doba, co se týče prodejů. Letos však některá z nich mají nebývale zákazníků a práce. Souvisí to s neveselou realitou, kterou je nárůst úmrtnosti a pohřbů v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Květinářství vážou více smuteční kytic. Počet lidí na pohřbu je omezený, a mnozí tak pro rozloučení se zesnulým mohou pouze poslat květiny.

Článek

„Leden většinou využíváme k inventuře a uklízení vánoční výzdoby, ale letos je vše jinak,“ řekl Právu majitel Květinového klubu s obchody v Praze a Šumperku Martin Hakr.

Určitě je to patrné, protože úmrtnost stoupla a odcházejí nečekaně i mladí lidé
Klára Franc Vavříková, Svaz květinářů a floristů

Většinu pracovní doby totiž floristky připravují smuteční kytice, aranžmá nebo věnce k poslednímu rozloučení. Pomáhá jim i několik brigádnic, aby se nápor těchto objednávek zvládl a pozůstalí se mohli důstojně rozloučit se svými blízkými.

„Smutečních kytek je víc. Určitě je to patrné, protože úmrtnost stoupla a odcházejí nečekaně i mladí lidé. Pokud rodina organizuje rozloučení, tak obraty, co se týče květin, se zvýšily,“ potvrdila místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů Klára Franc Vavříková.

Podle ní jde o nárůst ve výši jednotek procent. Ještě větší nárůst však mohou pociťovat specialisté na smuteční květiny nebo ti, kdo dodávají pro pohřební služby.

Lednové počty úmrtí na covid se mohou blížit číslům z listopadu

Domácí

V Česku od podzimu umírá více lidí, než je dlouhodobý průměr. Podle posledních dat z počátku prosince to byl o týdně více než 3000 lidí, průměr je přitom o třetinu nižší. Někteří experti, jako třeba prezident České lékařské komory Milan Kubek, odhadují, že v lednu počty úmrtí dál porostou.

Tradice se liší podle regionů

Upozorňují, že to nemusí být jen přímo kvůli nemoci covid 19. Lidé totiž zanedbávají prevenci, kvůli koronaviru se mnozí bojí jít k doktorovi nebo do nemocnice s jinými zdravotními problémy.

Situace jednotlivých květinářství v regionech se však liší, někde jim smuteční květy jejich ztráty ani nenahradí. „Lidí, kteří vypravují pohřby, je málo, takže i poptávka po smutečních květinách a věncích je minimální,“ popsala provozovatelka tří květinářství v Kladně a v Praze Renata Albrechtová.

„Sice můžeme mít a také máme pořád otevřeno, ale jak se lidé nenavštěvují, tak pro květiny skoro nikdo nechodí,“ doplnila květinářka. Ani květinářství u plzeňského Ústředního hřbitova žádný boom nezažívá, a to přesto, že nedaleké krematorium sotva stíhá.

V listopadu zemřelo v Česku o třetinu víc lidí, než je průměr

Domácí

„Lidí chodí málo. Je pravda, že kremací se provádí poměrně dost, ale jsou ve většině případů bez obřadu, pohřbů s rozloučením moc není,“ sdělila Právu květinářka Pavla Bouzková.

Podle Vavříkové ze svazu květinářů jsou ale u rozloučení a smuteční výzdoby v regionech rozdílné tradice. Lidé na rozloučení s pozůstalým s více květinami podle ní dbají třeba právě na severu Moravy a obecně blíže Polsku, jak ukazuje uvedený příklad ze Šumperska.

Reklama

Výběr článků

Načítám