Hlavní obsah

Pět cviků, které vás rozhýbou na celý den

Novinky, Linda Humlová

Pohyb má na naše tělo pozitivní vliv, ať už cvičíte v jakoukoliv denní dobu. Pokud je ale vaším cílem zlepšit svoji flexibilitu, psychický stav a nastartovat metabolismus, začněte hned ráno. Jakými cviky je podle expertů nejlepší začít svůj den?

Foto: Profimedia.cz

Začněte ráno cvičením.

Článek

„Cvičení je skvělým způsobem, jak docílit uvolnění. Pomáhá budovat naši vytrvalost a zároveň zvládat stres. A čím méně stresu máme, tím více máme energie na rozdávání,“ říká revmatoložka Magdalena Cadetová pro Huffington Post a dodává, že fyzická aktivita má hluboký dopad i na naše duševní zdraví a zvyšuje schopnost jasného uvažování.

Cvičení navíc pomáhá tělu produkovat endorfiny, které pozitivně působí na naše sebevědomí, a naopak eliminuje špatnou náladu a vznik depresí.

Pokud se navíc rozhodnete pro cvičení v ranních hodinách, benefity se násobí. Výhodou ranního cvičení je navíc zrychlení metabolismu a zlepšení spánkových návyků. Existují studie, které potvrzují, že časné cvičení pomáhá lidem navodit pocit bdělosti během rána, a navíc i pozitivně působí na spánek. Výzkum prokázal, že nejvhodnější čas pro cvičení je 7 hodin ráno. Jakými cviky nastartovat svůj den?

Ranní fitness rutina, která zrychlí metabolismus a zároveň prospívá mozku

Zdraví

Důkladná rozcvička

Před zahájením jakéhokoli cvičení nezapomeňte na rozcvičku. Protáhněte si nohy, ruce, záda i krk. Jen tak své tělo připravíte na následné cvičení.

Ideální je protažení spojit s lehkou formou kardia, jako je skákání panáků či zvedání kolen. Důležité je zvýšit srdeční frekvenci.

Pozice stromu

Foto: Profimedia.cz

Pozice stromu

Podle instruktorky jógy a meditace Kristin McGeeové je pozice stromu ideálním výchozím bodem každého ranního cvičení. „Tato pozice podporuje rovnováhu, koncentraci, stabilitu nohou a centra těla,“ říká.

Základem je správné provedení pozice. Stoupněte si rovně s narovnanými zády a nohama u sebe a uvolněte ramena.

Chcete žít déle? Vyhraďte si 11 minut denně na oblíbenou aktivitu

Zdraví

„Jakmile se budete cítit komfortně, přeneste svoji váhu na pravou nohu, levou zvedněte ze země a snažte se ji umístit na vnitřní stranu stehna, nebo alespoň lýtka. Jakmile budou vaše nohy ve stabilizované poloze, spojte ruce na úrovni srdce, jako byste se chtěli pomodlit. V této poloze byste pak měli zůstal pět až deset hlubokých výdechů a celý proces zopakovat s druhou nohou,“ říká McGeeová.

Pes hlavou dolů

Foto: Profimedia.cz

Pes hlavou dolů

Tato pozice nejen že posílí a protáhne celé tělo, ale také vžene krev do mozku a skvěle ho tak probudí. Pozice psa hlavou dolů opravdu připomíná psa, který se právě protahuje, nebo střechu, jak se jí také přezdívá.

Docílíte jí, když začnete na všech čtyřech. Kolena jsou pod kyčlemi, ruce pod rameny. Dejte všechny prsty od sebe a zápěstí do roviny s podložkou. Tiskněte do podložky celou dlaň i všechny prsty – zvláště ukazováček a palec.

Zvedněte sedací kosti nahoru a nohy nechte zatím pokrčené. Soustřeďte se na to, aby záda byla v protažení. Poté protáhněte nohy a stáhněte ramena od uší.

Pozice mrtvého brouka

Foto: Profimedia.cz

Pozice mrtvého brouka

Tento cvik je ideální na posílení a stabilitu centra těla. Nejlépe se provádí na podložce, díky které je vhodný i pro ty, kteří trpí bolestmi zad.

Jak na to? Lehněte si na záda a předpažte ruce kolmo k zemi. Pokrčte nohy, aby měly v kolenou i bocích pravý úhel. Kolena musí být nad boky. Skrčte chodidla do pravého úhlu s holeněmi a stáhněte břicho, aby bedra tlačila do podložky.

Nadechněte se a zatněte střed těla, pak pomaličku natáhněte jednu ruku za hlavu a protilehlou nohu dopředu. Obojí se musí skoro dotýkat země. Vydechněte a vraťte končetiny do výchozí polohy. Opakujte.

Podle čeho vybírat podložku na cvičení

Styl

Dřepy

Foto: Profimedia.cz

U dřepů je důležitá technika.

Dřepy jsou komplexním cvičením, během kterého zapojujete téměř celé tělo. Navíc zlepšují mobilitu a pomáhají tvarovat hýždě. „Tento cvik potřebuje řádnou průpravu. Mnoho lidí ho neumí dělat správně. Zároveň by dřepovat neměli lidé, kteří mají problémy s koleny či kyčlemi,“ radí McGeeová.

Jak na to? Stoupněte si s nohama na šířku boků, nebo i více. Jděte pomalu dolů do dřepu tak, že budete tlačit zadek dozadu a současně jde trup do předklonu. Snažte se, abyste neodlepovali špičky od země.

Dřepněte dolů tak, aby byla stehna alespoň rovnoběžně s podlahou, nebo i níže. Čím níže budete, tím více se zapojí i hýždě a zadní strana stehen. Držte celou dobu zpevněné břicho a rovná záda i hlavu. S výdechem se vraťte zpět nahoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám