Hlavní obsah
Online

PES britskou mutaci covidu nezná, potřebujeme šestý stupeň, říká odborník

Přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru je podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity třeba opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň.

- Prezident Miloš Zeman dnes oznámil, že se proti koronaviru nechá očkovat ve středu.

- Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima má onemocnění covid-19. Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku.

- Britská mutace koronaviru byla potvrzena na vzorcích, které pocházely z Prahy a Středočeského a Královéhradeckého kraje.

- Ochota lidí v Česku k očkování proti nemoci covid-19 v lednu stoupla na 46 procent. V předchozích třech měsících přitom o vakcínu měla zájem zhruba třetina lidí.

  • Kulveit: Kvůli britské mutaci je třeba šestý stupeň PES

    Kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru je podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity třeba opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň, napsal na Facebooku. První případy britské mutace se v Česku zřejmě objevily už po Vánocích, poprvé byla zaznamenaná v polovině prosince v Anglii, proto se označuje „britská“. „PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci, ani index rizika, ani opatření. Ani úroveň pět nemusí stačit na to, aby ‚britskou‘ verzi brzdila. Je vhodné se zamyslet, jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a home office ve firmách,“ napsal Kulveit, který se modelování globálních rizik profesně věnuje.

  • Nezařazený poslanec Volný odmítl ve Sněmovně nosit roušku

    Nezařazený poslanec Lubomír Volný, původně zvolený za hnutí SPD, odmítá spolu se svým kolegou Marianem Bojkem nosit ve Sněmovně roušky. „Je to naše svobodné politické a občanské rozhodnutí,“ řekl. Na veřejnosti hodlá roušku nosit, aby neznepokojoval ostatní občany. Podle webových stránek Sněmovny platí uvnitř sněmovních objektů povinnost nosit roušku nebo jinou ochranu dýchacích cest. Poslanci roušky běžně nosí a hovoří v nich u řečnického pultu. „My z politických i občanských důvodů nebudeme v Poslanecké sněmovně nosit symbol nastupujícího nového světového řádu a globálního ekonomického resetu - roušky,“ prohlásil Volný. Hovoří také o uměle přiživované covidové krizi a uvádí, že se na tomto divadélku už nechtějí, byť symbolicky, politicky podílet.

  • Blatný: Jsme srovnatelní s jinými evropskými zeměmi

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že v Česku je proočkované jedno procento populace, což je srovnatelné s jinými evropskými zeměmi. „Jsou země lepší i horší,“ uvedl Blatný na jednání Sněmovny. Z kritiky se prý poučí, často je ale podle něj laciná a zbytečná. „Ve chvíli, kdy tady někdo neustále říká, jak je to špatně, a nemá pravdu, tak ty seniory to znejistí, protože k tomu přistupuje jako že je to úplná hrůza,“ dodal ministr.

  • Feri: Zkazili jste, na co jste sáhli

    Poslanec TOP 09 Dominik Feri se ohradil proti tomu, že by opozice neměla vládu tolik kritizovat. „Co máme dělat? Říct, že to je báječné, zalité sluníčkem, dejte další státní vyznamenání? Vy jste se zbláznili, ne? Vy jste vláda, vy vládnete. Ano, kritizujeme vás, protože jste selhali u vládní očkovací strategie, očkovacího systému, u všeho, na co jste sáhli,“ řekl Feri v emotivním vystoupení.

  • Pirátský poslanec Profant k rezervačnímu systému: Zneužitelný, děravý

    Ondřej Profant, poslanec za Piráty, se dnes pustil do rezervačního systému pro očkování. „Je to amatérismus, bylo to zadáno okolo Vánoc – třináct pracovních dnů na spuštění systému. Vláda si asi nevšimla, že tady máme rok pandemii a že bude potřeba tato distribuce. Následně byl spuštěn systém porušující platné zákony země, předávající čísla společnosti Google, ty systémy jsou děravé a je obrovské štěstí, že to ještě nikdo nezneužil. Přiznejte, že to bylo zadáno pozdě, systém má chyby a je potřeba to opravit. Pro příště je potřeba ty systémy testovat. Pokud by byl penetračně testován, takové chyby tam být nemusely. Těch chyb je tam řada, nápad nechávat seniory rozpoznávat obrázky amerických hydrantů v rámci recaptchy, to muselo napadnout nějakého myslitele.“

  • Zeman se nechá ve středu očkovat proti koronaviru

    Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat proti koronaviru ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Řekl to dnes Mladé frontě Dnes. V nemocnici zůstane nejméně do čtvrtka, absolvuje v ní i celkovou preventivní prohlídku. Úmrtí kvůli očkování se Zeman neobává. „Mně je 76 let. Na něco umřít musím. Bylo by poněkud ironické, kdybych jako zastánce očkování na očkování zemřel. Ale já mám rád ironii, i ironii dějin. Přesto doufám, že se tak nestane,“ citoval prezidenta server iDnes.cz. Zeman opakovaně lidi vyzval, aby se nechali očkovat. On sám chtěl původně čekat na vakcínu, u které stačí pouze jedna dávka. V současné době se používají vakcíny, které se podávají ve dvou dávkách. Později uvedl, že ho okolí přesvědčilo, aby se nechal očkovat dříve. Nesouhlasí se svým předchůdcem Václavem Klausem, který očkování odmítá. „Nechci podezírat Václava Klause, že se chce zviditelnit. Spíš se domnívám, že jako často i v jiných případech má zde odlišný názor od mainstreamu,“ řekl Zeman. V rozhovoru poukázal na to, že očkování v minulosti „vyhubilo takové nemoci, jako je tuberkulóza, neštovice, dětská obrna a další“. „Čili mám plnou důvěru v očkování a pokládám odpor vůči očkování za poněkud zaostalý,“ dodal.

  • Průzkum: Ochota k očkování v Česku stoupla, vakcínu chce 46 procent lidí

    Ochota lidí v Česku k očkování proti nemoci covid-19 v lednu stoupla na 46 procent. V předchozích třech měsících přitom o vakcínu měla zájem zhruba třetina lidí. Nejochotnější k očkování jsou lidé ve věku od 55 let, naopak nejmenší zájem mají lidé mezi 25 a 34 roky.

  • Kraje: Blatný slíbil ukončit soutěžení seniorů o termíny očkování

    Ministr zdravotnictví Blatný podle Asociace krajů při dnešní videokonferenci hejtmanům slíbil upravit rezervační systém k očkování proti covidu-19. Asociace uvedla, že centrální systém nyní de facto nutí seniory k soutěžení o termíny, což považuje za nedůstojné. Kabinet by podle Blatného slibu měl úpravy oznámit v nejbližší době. Senioři se mohou k očkování hlásit od pátečního rána. Podle hejtmanů však zájemce stávající systém nutí o místa bojovat. „Soutěž seniorů o volný termín k očkování není důstojná. Informaci o uvolnění termínu by měli od systému dostat automaticky ti nejstarší, kteří se do něj přihlásili,“ uvedl šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS).

  • Královéhradeckému kraji ve středu zřejmě dojdou zásoby vakcín

    Nemocnice v Královéhradeckém kraji zřejmě ve středu 20. ledna vyčerpají vakcíny. Kraj ten den očekává další dodávku. Do dnešního dne bylo v regionu očkováno na 6000 lidí, řekl dnes hejtman Martin Červíček (ODS). Kraj dosud dostal sedm plat vakcín. V přepočtu na pět očkovacích dávek z jedné ampule je to 6825 dávek. „Máme vyočkováno vše, co jsme dostali. Čekáme na další dodávky vakcín. Podle mých informací bychom měli dostat ve středu pět plat vakcín na další období příštího týdne. Zaznamenal jsem informace o krácení, od pana premiéra jsem dostal ujištění, že v našem regionu to nebude,“ řekl Červíček.

  • Vakcíny od Pfizeru bude tento týden 81 plat, až 94 770 dávek

    Dodávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Pfizer do Česka budou tento týden sníženy o 13 650 dávek. „Přijde 81 plat vakcíny místo původně plánovaných 95,“ řekla dnes mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Jedno plato obsahuje 195 lahviček vakcíny. Může tak obsahovat 975 až 1170 dávek podle toho, jestli se z jedné podaří aplikovat pět nebo šest dávek. Tento týden tak může mít ČR k dispozici 78 975 až 94 770 dávek. Firma Pfizer, která vytvořila vakcínu proti koronaviru společně s firmou BioNTech, plánuje omezení dodávek do Evropy, aby mohla pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

  • „Kvůli zadlužování a exekucím nemohu utrácení našim zaměstnancům doporučovat“

    Majitel úspěšné textilní továrny a člověk s nedávnou minulostí ve vrcholné politice za hnutí ANO píše o svém poučení z covidového vývoje. „Některé věci neměňte,“ soudí Jiří Hlavatý.

  • Babiš jednal s Merkelovou o podmínkách pro pendlery

    Uzavření hranic mezi Českou republikou a Německem pro pendlery by nebylo dobré. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že se na tom při dnešním telefonátu shodl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Řešením by podle něj mohly být dva testy na koronavirus týdně, přičemž jeden by finančně pokrylo Česko, druhý Německo. Za trvalé řešení považuje Babiš dostatečný počet vakcín proti covidu-19 pro všechny obyvatele. Sasko od pondělí žádá od pendlerů jeden test týdně. Nové opatření se týká i přeshraničních studentů, ale saská vláda ho vůči nim prozatím ze sociálních důvodů neuplatňuje. Výjimku mají i školáci a děti chodící do školky. Sasko původně žádalo právě dva testy týdně, nakonec ale po jednání se zástupci zaměstnavatelů a s představiteli Česka a Polska požadavek snížilo na jeden test týdně.

  • Jihočeský kraj dostane místo 7000 jen 3500 vakcín

    Jihočeský kraj obdrží v následujících dnech přibližně 3500 dávek vakcín proti koronaviru, což je polovina z množství, které očekával. Důvodem je nedostatek vakcíny v republice. Dodávka na jih Čech dorazí patrně nejdřív ve středu. Kraj nyní nemá žádné vakcíny, a proto zatím nevypisuje volné termíny na registraci na očkování pro seniory. „Měli bychom dostat tři krabice vakcín. Jakmile je budeme mít, otevřeme termíny pro 3500 seniorů nad 80 let. Prosíme všechny, aby nechodili na očkování, pokud nemají daný termín. Nebudeme si dělat žádné zásoby. To znamená, že každá vakcína bude přidělena na jeden konkrétní termín,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

  • Pražský primátor: Babiš vytváří chaos a zatajuje informace

    Pražský primátor Hřib řekl, že Babiš není schopen respektovat vlastní pravidla a vytváří chaos. „Dnes jsem se od premiéra dozvěděl, že mám zapomenout na to, že bychom si v Praze očkování řídili sami. Pan premiér také prezentoval názor, že se to vlastně ani systémově řídit nedá,“ uvedl. Kabinet podle něj navíc zatajuje před veřejností i kraji klíčové informace. „Nevíme ani to, kolik z 36 394 lidí dosud očkovaných v Praze je skutečně místních, nebo jde o lidi odjinud,“ dodal.

  • Termín očkování má 15 procent seniorů nad 80 let

    Rezervaci k očkování, tedy konkrétní termín vakcinace, má zatím zhruba 58 tisíc seniorů nad 80 let. Jde zhruba o 15 procent této populace, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Senioři cestují kvůli očkování mezi regiony, tvrdí pražská radní

    Pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě) sdělila, že senioři přejíždějí za očkováním z jednoho kraje do druhého. „Znám případy, kdy z Ústí jel na Bulovku nebo Pražan se nechal očkovat v Benešově,“ řekla. Vládě také vyčítá, že s městem nekomunikuje. „Nikdo nám nic neřekne, vůbec například nevíme, co se má dít v O2 universum,“ řekla. Kabinet v pondělí schválil vybudování velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v Libni. V plánu je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) očkovat až 10 000 lidí denně.

  • Praze hrozí zastavení očkování nových lidí, varuje Hřib

    Pražský primátor Zdeněk Hřib dnes varoval, že vláda sice poslala na začátku ledna velké množství vakcín do Prahy, ale v následujících týdnech má klesnout distribuované množství. „V hlavním městě bude ale potřeba od příštího týdne opět velké množství vakcín na druhé dávky na dokončení očkování u lidí, co už dostali první dávku,“ uvedl. Hrozí podle něj až to, že se zastaví očkování nových lidí. „Důvodem je to, že původně plánovanou rezervu uskladněnou v Praze nedokázala vláda distribuovat do ostatních krajů ani ji nasměrovat k prioritním skupinám, ale zároveň odmítá přenechat řízení krajské samosprávě,“ dodal. Kabinet podle něj naprosto selhal v tom, aby rizikové skupiny byly očkovány prioritně. „Očkováni byli zatím zejména relativně mladí lidé, kteří nepatří primárně k ohroženým skupinám,“ dodal Hřib. Organizace očkování podle něj funguje lépe, pokud se nechá na krajích a vláda do ní nezasahuje. „Centrální registrační systém zatím spíše komplikuje život lidem z rizikových skupin. V prioritizaci k očkování hraje roli rychlost klikání na webu. Snaha rozdělit vakcíny podle počtu seniorů v krajích nedává smysl, pokud rezervační systém negarantuje, že se v daném kraji očkují jen tamní obyvatelé,“ uvedl.

  • Blatný: Dodávky vakcín budou spravedlivé

    Nepoměr v dodávkách vakcín do jednotlivých krajů byl podle ministra zdravotnictví Jana Blatného důsledkem toho, že se počítalo pouze s dodávkami do menšího počtu očkovacích center. Kraje, které nahlásily malý počet míst - například Karlovarský kraj - dostaly vakcín méně. V budoucnosti se budou vakcíny přidělovat podle velikosti kraje a počtu lidí z ohrožených skupin.

Reklama

Hlavní zprávy