Reprodukční číslo roste, Zeman zítra podstoupí očkování

Index protiepidemického systému PES se třetí den drží na 70 bodech ze sta. Šestý den je tak ve čtvrtém stupni. Opět ale vzrostlo reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Má hodnotu 0,76. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

21:37 - Restaurace a hotely jsou znovu zavřené od 18. prosince. V Česku po Vánocích začal platit nejvyšší, pátý stupeň protiepidemického systému PES a vláda o přesunu do nižšího neuvažuje, chystá jen úpravu některých restrikcí. Rozvolnění je podmíněno uvolněním kapacity v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pro zmírnění opatření by nemělo být s koronavirem hospitalizováno víc než 3000 lidí, nyní je jich v nemocnicích víc než dvojnásobek.

21:29 - Zástupci firem a profesí navázaných na gastronomii chystají tento čtvrtek protestní akci na pražském Klárově. Jsou přesvědčeni o tom, že současné vládní restrikce jsou pro tento obor likvidační a pomoc státu naprosto nedostatečná. V dopise adresovaném vládě žádají, aby tomuto sektoru poskytla obdobnou podporu jako restauracím a hotelům uzavřeným kvůli pandemii koronaviru a také aby umožnila v omezeném režimu gastronomickým provozům fungovat. Organizátoři protestu to dnes sdělili ČTK.

20:35 - S pomocí operátorů na pražské telefonní lince ke koronaviru se do centrální rezervačního systému pro očkování proti covidu-19 dnes registrovalo 197 seniorů starších 80 let. ČTK to sdělila hlavní koordinátorka linky Terezie Šmídová z organizace Život 90, která linku 800 160 166 provozuje spolu s hlavním městem.

19:58 - Ve středu mají dorazit dávky vakcíny proti covidu-19 do posledních dvou domů pro seniory v Praze. Do konce týdne by mělo být očkování první dávkou v těchto zařízeních v metropoli dokončeno. Informoval dnes o tom mluvčí magistrátu Vít Hofman. Do domů podle něj celkem zamířilo asi 4200 dávek. Personál a obyvatelé domu pro seniory měli očkování spolu se zdravotníky obdržet jako první.

19:20 - Kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru je podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity třeba opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň, napsal na facebooku. První případy britské mutace se v Česku zřejmě objevily už po Vánocích, poprvé byla zaznamenaná v polovině prosince v Anglii, proto se označuje "britská".

18:53 - Srbsko začalo jako první evropská země masově používat k očkování proti nemoci covid-19 čínskou vakcínu. Dnes tuto látku dostalo několik stovek příslušníků srbské armády, informovala agentura Reuters. Hromadné očkování Srbsko zahájilo koncem prosince a vakcínu doposud dostalo na 20.000 z 351.000 občanů, kteří se k očkování už přihlásili. V zemi se aplikují preparáty amerických a německých firem Pfizer a BioNtech, ruský Sputnik V a nyní také látka čínské firmy Sinopharm.

18:02 - Zeman nedávno serveru Blesk.cz řekl, že očkování spojí s lékařskou kontrolou. Poznamenal, že zhruba jednou za dva roky chodí do ÚVN na počítačovou tomografii a magnetickou rezonanci. Ve vojenské nemocnici se loni také léčil se zlomenou rukou, kterou si poranil při pádu. Lékaři mu ji museli operovat, několik měsíců poté nosil ortézu. Do nemocnice také jezdí na pravidelné kontroly. V říjnu 2019 v ÚVN absolvoval čtyřdenní rekondiční pobyt. Lidé v té době poukazovali na to, že Zeman výrazně pohubl. S lékaři řeší především neuropatii nohou či cukrovku, vyšetřit si také nechal třeba sluch.

17:17 - Ve Švédsku ubývá nových případů koronavirové infekce i lidí hospitalizovaných kvůli těžkému průběhu infekce. Od pátku přibylo 9779 nakažených. V tom samém období o týden dříve jich bylo 17 395.

16:52 - Země Evropské unie by měly do března naočkovat proti koronaviru čtyři pětiny lidí starších 80 let, lékařů a zdravotníků. Do léta by pak vakcínu mělo dostat alespoň 70 procent dospělých obyvatel členských států. Doporučila to dnes Evropská komise.

16:40 - Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat proti koronaviru ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Řekl to dnes Mladé frontě Dnes. V nemocnici zůstane nejméně do čtvrtka, absolvuje v ní i celkovou preventivní prohlídku. Odpor k očkování označil za zaostalý.

16:34 - Ochota lidí v Česku k očkování proti koronaviru v lednu stoupla na 46 procent. V předchozích třech měsících přitom o vakcínu měla zájem zhruba třetina lidí. Nejochotnější k očkování jsou lidé ve věku od 55 let, naopak nejmenší zájem mají lidé mezi 25 a 34 roky. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytla European National Panels

16:30 - V Česku bylo k dnešním 11:00 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) podáno 129.829 vakcín proti koronaviru. Naočkováno je tak 1,3 procenta populace, což je průměr v Evropě, uvedl dnes ministr ve sněmovní debatě o očkovací strategii.

16:23 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle Asociace krajů hejtmanům slíbil upravit rezervační systém k očkování. Asociace v tiskové zprávě uvedla, že centrální systém nyní de facto nutí seniory k soutěžení o termíny, což považuje za nedůstojné. Kabinet by podle Blatného slibu měl úpravy oznámit v nejbližší době.

16:07 - Protiepidemická karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 14. února. Na dnešním jednání se na tom podle magazínu Der Spiegel shodla kancléřka Angela Merkelová s premiéry německých spolkových zemí. Soulad panuje i v povinných zdravotnických rouškách v prostředcích hromadné dopravy.

16:00 - Ve Fakultní nemocnici Bulovka naočkovali v pondělí 18. ledna, kdy se tamní očkovací centrum otevřelo pro veřejnost, 650 osob. Šlo o zdravotníky a seniory nad 80 let, kteří mají očkování v nemocnici rezervované přes centrální registr. Termíny pro seniory jsou obsazené až do února.

15:47 - Dodávky vakcíny proti koronaviru od firmy Pfizer do Česka budou tento týden sníženy o 13.650 dávek. Přijde 81 plat vakcíny místo původně plánovaných 95, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Jedno plato obsahuje 195 lahviček vakcíny. Může tak obsahovat 975 až 1170 dávek.

15:37 - Kapacita tří očkovacích míst v Karlovarském kraji umožňuje nyní očkovat až 4000 seniorů týdně, v prvním týdnu se ale zatím očkuje jen 120 seniorů. Problémem jsou chybějící vakcíny proti koronaviru. Vedení kraje počítá v očkovací strategii na jaře s devíti očkovacími centry pro širší skupiny obyvatel, kde by se mohlo očkovat až 11.000 lidí týdně. 

15:21 - Fakultní nemocnice Brno zachytila od 25. prosince až dosud 84 případů britské mutace koronaviru. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní nemusela nemocnice nikoho hospitalizovat. Vzorky odeslala ještě na potvrzení.

15:05 - Imobilním seniorům by mohli praktičtí lékaři buď pomoci dostat se do očkovacího místa, nebo je očkovat proti koronaviru u nich doma. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). O možnostech podle něj jedná koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta s předsedou Sdružení praktických lékařů Petrem Šonkou.

14:33 - Radnice Prahy 8 vyzvala magistrát, aby začal řídit očkování seniorů nad 80 let proti covidu. Postup je podle městské části chaotický a nekoordinovaný. Uvedl to starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) v otevřeném dopisu primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti), radní Mileně Johnové (Praha Sobě) a krajskému koordinátorovi očkování Davidu Doležilovi. Vyjádření vedení města ČTK shání.

14:23 - Středočeský kraj začal připravovat velkokapacitní centra pro očkování proti covidu-19. Fungovat by měla ve všech okresech, někde budou umístěna v areálech nemocnic, informovala dnes ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

14:15 - Nové mutace koronaviru jsou zdrojem oprávněných obav. Nejpřijatelnější cesta, jak bránit nástupu nových linií viru, je zpomalení epidemie urychlenou vakcinací. Na dotaz ČTK to uvedl virolog Ivan Hirsch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. V pondělí byl v Česku potvrzen výskyt takzvané britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než nyní rozšířená varianta.

13:06 - Předseda komunistů Vojtěch Filip chce do čtvrteční schůze Sněmovny o prodloužení nouzového stavu jednat s premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Mimo jiné žádá, aby rozhodování o dílčích protiepidemických opatřeních byla decentralizovaná. Novinářům dnes požadavek popsal na příkladu sjezdovek, kde by pravidla podle něj mohly stanovovat příslušné hygienické stanice. Obecně KSČM neodmítá prodloužení nouzového stavu. Podle Filipa je nutný, protože bez něj by nebylo možné například nařizovat vojákům pomoc v nemocnicích a sociálních zařízeních.

12:41 - Policisté v Ústeckém kraji provedli od říjnového vyhlášení nouzového stavu přes 66.400 kontrol zaměřených na dodržování vládních opatření proti koronaviru. Nejčastějším prohřeškem byla nezakrytá ústa a nos. Přestupky řeší domluvou, pokutou na místě nebo je oznámí správními orgánu. ČTK to řekla mluvčí krajské policie Jana Slámová.

12:04 - Británie nově vede žebříček zemí s nejvyšším průměrným  - týdenním počtem úmrtí na covid-19 v přepočtu na milion obyvatel. Vyplývá to z dat platformy Our World in Data, kterou provozuje Oxfordská univerzita. Británie v průměru za posledních sedm dní k pondělku registrovala 16,7 úmrtí pacientů s koronavirem na milion obyvatel, a překonala tak smutné prvenství Česka, které žebříček vedlo od 11. ledna, napsal list The Evening Standard.

11:53 - Po rekordních statistikách z první poloviny měsíce evidují Spojené státy v posledních dnech příznivější vývoj hlavních ukazatelů o vývoji epidemie covidu-19. Už déle než týden klesají průměrné přírůstky bilance nakažených, po měsících růstu se také minulý týden začala snižovat bilance hospitalizací. Celkový počet úmrtí spojovaných s koronavirem se mezitím nezadržitelně blížil ke 400.000.

11:24 - Restauratéři z iniciativy Chcípl PES chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se stanou politickými buňkami. V nich pak podle výkladu organizátorů bude moci být otevřeno, protože politická jednání mají z restriktivních vládních nařízení výjimku. Uvedli to dnes na tiskové konferenci v jedné z "odbojných" restaurací, pražském Šeberáku. Podle nich vláda vyhlásila rebelujícím restauracím válku, když zařadila do programu COVID gastro podmínku pro čerpání dotací. Žadatelé musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

10:32 - Současný nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem povede k pomalejšímu oživení poptávky po ropě. Ve druhé polovině roku by ale oživení mohlo podpořit rozšíření očkování a nová stimulační opatření. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Snížila také výhled růstu poptávky na letošní rok o 300.000 barelů denně.

9:46 - Podle reprodukčního čísla, které ukazuje, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se Česká republika nachází v EU mezi nejlepšími zeměmi. Podle údajů serveru nakit.cz, který vznikl v rámci vládního programu digitalizace "Digitální Česko", má stejné reprodukční číslo v EU jako ČR (kolem 0,7) i Bulharsko, Dánsko a Litva, lepší (0,6) je v Irsku, Maďarsku a na Kypru. Ve světě má výrazně nejvyšší reprodukční číslo Kongo, a to 11, nejmenší reprodukční číslo ve světě, 0,2, má Bhútán, Dominika a Uganda. Británie má 0,8 a Japonsko 0,9, stejně jako USA a Kanada.

9:08 - V pondělí přibylo v Česku 7590 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 1800 méně než před týdnem. Počet hospitalizovaných s covidem-19 ale vzrostl o více než 300 na 6666 lidí. Právě kapacitou nemocnic se má podle představitelů vlády řídit případný přechod do nižšího stupně protiepidemických opatření. Do statistik přibylo 197 úmrtí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

8:48 - Česká firma Pardam Nano4fibers z Roudnice nad Labem na Litoměřicku vyvinula a začíná vyrábět první nanovlákenný respirátor nejvyšší ochranné třídy FFP3 na světě. ČTK o tom dnes informovala firma a Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, jejímž je členem. Společnost uvedla, že díky nanomembráně se zvyšuje odolnost vůči vlhkosti a respirátor tak lze při správné péči používat jako ochranu před viry a bakteriemi po více dnů.

8:24 - Vláda státu Victoria uvažuje, že za určitých okolností by tenistům a tenistkám před Australian Open mohla být zmírněna přísná karanténa a bylo by jim umožněno trénovat. Úřady to oznámily spolu se zveřejněním tří nových případů nákazy covid-19 mezi účastníky prvního grandslamu sezony.

8:05 - Japonsko zažilo v druhé polovině loňského roku, kdy odezněla první vlna epidemie covidu-19, výrazný nárůst počtu sebevražd. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na studii univerzit v Hongkongu a Tokiu. Míra sebevražd rostla rychleji mezi ženami a dětmi. V první polovině loňského roku přitom Japonsko, které dlouhodobě vykazuje vysokou míru sebevražd, zaznamenalo pokles jejich počtu, napsala agentura Reuters.

8:00 - Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by to tak mělo zůstat, dokud se nezlepší situace v nemocnicích.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika očkování Lidé

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy