Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vzpoura nehrozí, uklidňuje Pentagon před inaugurací. FBI provádí prověrku členů národní gardy z opatrnosti

Svět

  8:11
WASHINGTON - Americké úřady nemají podle úřadujícího amerického ministra obrany Christophera Millera zpravodajské informace o vnitřní hrozbě inauguraci nového prezidenta Joea Bidena. Ministr to uvedl v reakci na zprávu, že americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provádí bezpečnostní prověrku 25 000 členů národní gardy, kteří se ve Washingtonu podílí na zaručení bezpečnosti uvedení nového prezidenta do úřadu.
Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany

Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany foto: Flickr.com

Bidena čeká netradiční inaugurace. Po 152 letech bez dosavadního prezidenta a s pouhou tisícovkou diváků

Podle ministra je prověřování příslušníků běžnou praxí, napsala v úterý agentura Reuters. „V zaručení bezpečnosti hlavního města nenecháváme nic náhodě, i když nemáme zpravodajské informace o tom, že by hrozila hrozba zevnitř,“ uvedl dosluhující šéf Pentagonu.

Informace či důkazy o vnitřní hrozbě neexistují ani podle úřadujícího ministra vnitřní bezpečnosti Petera Gaynora. Podle něj je prověřování příslušníků národní gardy ze strany FBI „obezřetným krokem“.

Do Washingtonu míří na inauguraci, která se uskuteční ve středu, asi dvaapůlkrát více členů národní gardy než v minulých letech. FBI přitom posuzuje jejich profil ještě nad rámec obvyklých prověrek, jimiž prochází standardně všichni členové ozbrojených sil USA. Zjišťuje mimo jiné, zda některý z nich v minulosti nečelil obviněním v případu spojeném s terorismem.

Armáda již dříve uvedla, že v davu, který zaútočil 6. ledna na sídlo Kongresu, byla řada aktivních i vysloužilých členů armády. Neuvedla však, kolik jich bylo přesně. Prozatím byli v souvislosti s nepokoji zatčeni jen dva příslušníci národní gardy.

Požár nedaleko Kapitolu přerušil nácvik Bidenovy inaugurace, hořel příbytek bezdomovců

Kvůli hrozbě dalších demonstrací platí letos ve Washingtonu výjimečně přísná bezpečnostní opatření. Na situaci reagují i firmy. Zprostředkovatel ubytování Airbnb zrušil rezervace na ubytování v americkém hlavním městě v době, kdy se uskuteční inaugurace, a letecké společnosti zpřísnily svá bezpečnostní opatření.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!