FBI vyšetřuje krádež notebooku Pelosiové. Hrozí, že jedna z výtržnic ho prodává Rusům

ČTK ČTK
19. 1. 2021 10:16
Americké úřady vyšetřují, zda jedna z účastnic nepokojů v sídle Kongresu ze začátku měsíce neukradla notebook či externí pevný disk předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a nesnažila se ho prodat ruským tajným službám. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudního podání, které obsahuje vyjádření jednoho z vyšetřovatelů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).
Obsazení Kapitolu.
Obsazení Kapitolu. | Foto: Reuters

Riley June Williamsová z Pensylvánie čelí obviněním z nezákonného vniknutí do Kapitolu a z toho, že naváděla další účastníky nepokojů do kanceláře Pelosiové. Ta je nejvýše postavenou demokratkou v Kongresu a mezi příznivci prezidenta Donalda Trumpa je velmi neoblíbená.

FBI však stále nepotvrdila, zda z kanceláře Pelosiové skutečně nějaký počítač zmizel, či nikoliv.

Totožnost Williamsové, jež je zachycena na videu z nepokojů, potvrdil úřadům její někdejší partner. Ten rovněž tvrdí, že viděl video, na němž Williamsová bere notebook z kanceláře Pelosiové. Uvedl také, že žena měla v úmyslu "zaslat počítač svému příteli v Rusku, který měl v plánu zařízení prodat SVR, ruské civilní rozvědce," píše se v soudním podání.

Tento plán však podle zdroje FBI nevyšel a Williamsová má počítač zřejmě stále u sebe, nebo jej zničila. Žena přitom pravděpodobně uprchla, není totiž k zastižení na své trvalé adrese, zrušila si své staré telefonní číslo a vymazala si profily na sociálních sítích.

Mluvčí Pelosiové nová zjištění nekomentoval, dva dny po nepokojích pouze oznámil, že z kanceláře předsedkyně zmizel počítač používaný pro promítání prezentací. Není však jasné, zda se jedná o stejný stroj, jehož možné zmizení je předmětem vyšetřování FBI.

Krádež elektronických zařízení členů Kongresu je od nepokojů jednou z největších obav bezpečnostních expertů. Prokurátor Michael Sherwin již dříve uvedl, že hrozí nebezpečí, že Trumpovi příznivci vynesli ze sídla zákonodárců citlivé informace důležité pro národní bezpečnost USA.

 

Právě se děje

Další zprávy