Hlavní obsah

Nový osmijádrový procesor zvýší výkon špičkových mobilů

Novinky, huj

Chytré telefony od společnosti Samsung dostanou nové srdce. Jihokorejský elektronický gigant představil čipset Exynos 2100, který bude tepat v těch nejvýkonnějších smartphonech. Jde o osmijádrový procesor, který nabízí takt až 2,9 GHz.

Foto: koláž Novinky.cz

Čipset Exynos 2100

Článek

Čip byl vyroben pokročilou 5nm technologií, díky které nabízí ve srovnání s předchůdcem až o 20 procent nižší spotřebu, a přitom o 30 procent vyšší výkon.

„Vysoký výpočetní výkon, rychlá konektivita pomocí 5G technologie a vyspělý akcelerátor umělé inteligence, to jsou přednosti, díky nimž Exynos 2100 nabízí to nejlepší pro nastupující generaci chytrých telefonů,“ prohlásil Kyeongjun Kim, výkonný viceprezident a ředitel oddělení pro výzkum a vývoj mobilních zařízení v mobilní divizi Samsungu.

Trojice různých jader

Celý čip je tvořen jedním extrémně výkonným jádrem Arm Cortex-X1, třemi výkonnými jádry Cortex-A78 a čtyřmi úspornými jádry Cortex-A55. Jeho nedílnou součástí je grafické jádro Arm Mali-G78, které slibuje nárůst grafického výkonu o více než 40 procent. Díky tomu se uživatelé mohou v praxi těšit na výtečný obraz a plynulé překreslení pohybu.

Vyspělá technologie zpracování obrazu (ISP) podporuje rozlišení fotoaparátů až 200 megapixelů. Procesor lze připojit až k šesti samostatným obrazovým snímačům, signál ze čtyř snímačů dokáže zpracovat najednou – právě takové by mohly být vlajkové lodi tohoto výrobce v nadcházejících měsících.

Nejvýkonnější mobilní čipset bude vyrábět Samsung

Hardware

Díky akcelerátoru umělé inteligence dokáže ISP jednotka rozpoznat nejrůznější typy obrazu, tváře či objekty a optimalizovat nastavení fotoaparátu. Samozřejmostí je také integrovaný 5G modul. Všechny telefony s tímto čipsetem se tak budou moci připojit k mobilním sítím páté generace.

První telefony s novým čipsetem by se měly začít prodávat ještě během ledna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple láká na dva nové notebooky a mini PC

V Česku se začaly oficiálně prodávat dva nové notebooky od společnosti Apple, které si odbyly premiéru minulý týden. Společně s nimi na pulty obchodů dorazil...

Výběr článků

Načítám