Hlavní obsah

Extrémně výkonné grafiky posílí i herní notebooky

Novinky, bri

Grafické karty řady GeForce RTX řady 30 od společnosti Nvidia byly dosud výsadou výhradně stolních počítačových sestav. Ještě v průběhu ledna ale zamíří také do notebooků. Zástupci grafického gigantu o tom informovali na veletrhu CES.

Foto: archív výrobce

Notebook s grafikou GeForce RTX řady 30

Článek

Grafiky s architekturou Ampere – tedy právě modely GeForce RTX řady 30 – slibují především dramaticky vyšší výkon. „Po obrovském zájmu o naši architekturu Nvidia Ampere pro stolní PC nyní tato přichází i do nejvýkonnějších notebooků na světě,” neskrýval na veletrhu CES své nadšení Kaustubh Sanghani, viceprezident a generální manažer GeForce v Nvidii.

Konkrétně se na pultech obchodů objeví tři různá provedení. Modely s GeForce RTX 3060 nabídnou 90 snímků za sekundu v nejnovějších hrách s nastavením detailů na ultra a v rozlišení 1080p. Ceny notebooků budou startovat na 30 999 Kč, přitom nabídnou vyšší výkon než dřívější modely s GeForce 2080 SUPER, jejichž cena byla více než dvojnásobná.

Nejvýkonnější herní grafika je opět v obchodech, levnější modely jsou ale v nedohlednu

Hardware

Zlatou střední třídu budou představovat karty GeForce RTX 3070, které jsou určeny pro hraní ve 1440p, taktéž při 90 snímcích za sekundu a na ultra nastavení. Případní zájemci mohou počítat s cenovkou 41 999 Kč.

Vrcholem nabídky pak bude GeForce RTX 3080. Karta přinese až 16 GB paměti typu GDDR6 a umožní výrobu nejvýkonnějších notebooků pro hráče i tvůrce obsahu. Při hraní ve 1440p a ultra detaily nabídne více než 100 snímků za sekundu. Cena notebooků s touto kartou však bude startovat na 61 999 Kč.

První takové stroje by se na pultech obchodů měly objevit již 26. ledna.

První budou notebooky, pak stolní počítače

Právě plánovaná dostupnost je poměrně zajímavá – především tedy u nejlevnějšího modelu GeForce RTX 3060. Znamená to, že se notebooky s touto novou grafikou objeví na pultech obchodů dříve, než se tak stane u klasických stolních počítačů.

To přitom nebývá prakticky nikdy zvykem, Nvidia upřednostňuje u nových modelů zpravidla majitele desktopů. GeForce RTX 3060 ale přijde do stolních počítačů až na konci února. I tento krok nasvědčuje tomu, jak jsou herní notebooky rok od roku důležitější a jak jejich popularita neustále stoupá.

Nejlevnější herní grafika nové generace je na světě. Slibuje vysoký výkon

Hardware

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám