Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát. Už dříve oznámil, že v příštích volbách kandidovat nebude.

"Moje 22letá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní," řekl Kalousek na úvod dnešní sněmovní schůze. Omluvil se těm, kteří se někdy jeho vystoupením cítili osobně dotčeni. "Mějte se moc fajn," řekl nakonec a plénum ho odměnilo potleskem.

Jako důvod k opuštění sněmovny uvedl předčasné vypsání voleb. "V důsledku toho již budou všechny letošní schůze Poslanecké sněmovny probíhat v rámci volební kampaně. Je tedy zřejmé, že aktivní část mé dvaadvacetileté kariéry poslance se završila právě nyní; pasivní (byť připouštím, že pohodlné) dokončení mandátu mi již nedává smysl," napsal politik v prohlášení na svých webových stránkách. Ty byly několik minut po oznámení jeho odchodu tak přetížené, že se na ně nebylo možné dostat. Svým odchodem chce uvolnit místo kandidujícím kolegům.

Kalouska ve sněmovně podle pořadí kandidátní listiny nahradí starosta Roztok u Prahy Jan Jakob. Podle informací ČTK slib složí zřejmě ve středu. Starosta Roztok je bratr Kalouskova dlouholetého mluvčího Ondřeje Jakoba. Jakob je vedle starosty od loňského podzimu středočeským krajským radním pro kulturu (Spojenci). Kalousek ho označil za velmi úspěšného a zkušeného politika, kterému bude nápomocen. Jakob bude kandidovat i v podzimních sněmovních volbách. Na svém facebookovém profilu informoval, že plánuje po vstupu do sněmovny zůstat neuvolněným starostou, na funkci radního ale rezignuje.

V roli předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Kalouska nahradí Vlastimil Válek, poslanec za TOP 09 Jihomoravský kraj a přednosta kliniky radiologie a nukleární medicíny FN Brno. Uvedl to na svém Twitteru. "Převzít štafetu ve vedení poslaneckého klubu TOP 09 po Mirku Kalouskovi je pro mne čest a zároveň obrovská výzva," napsal po svém zvolení Válek.

Poslancům Kalousek řekl, že všechny schůze sněmovny se už budou v souvislosti s brzkým vyhlášením voleb konat v rámci volební kampaně. Pokládá za racionální a taktické, aby v diskusi nadále vystupovali zejména poslanci, kteří se budou ucházet o hlasy voličů. Jeho TOP 09 plánuje jít do voleb v koalici s ODS a lidovci, což už dříve politik označil za jedinou možnou cestu.

V polovině prosince, kdy slavil 60 let, Kalousek pro ČTK řekl, že plán odejít ze sněmovny bere jako další ze životních výzev, kterou zvládne. Uvedl také, že s rozhodnutím, co dál, nespěchá. "Mám několik nápadů a možností, ale nechci to uchvátat a v pravý čas se rozhodnu," uvedl. Že nebude kandidovat ve sněmovních volbách, oznámil loni v červenci. Chystá se být dál členem TOP 09 a předávat jí své zkušenosti a znalosti. Domnívá se, že neformální autorita mu zůstane i potom, co ztratí tu formální.

"Mějte se moc fajn," rozloučil se s poslanci za potlesku Kalousek. Jako poslanec skončil

Při prosincovém hovoru o odchodu z dolní komory podotkl, že jsou tam lidé, které rád vídá, a to nejenom mezi kolegy, ale i mezi zaměstnanci. Stýskat se mu zřejmě bude i po práci poslance, přípravě na schůze i vystupování na plénu. "Po čem se mi rozhodně stýskat nebude, to je po diskusích s lidmi, kteří opravdu nevědí, o čem mluví, a navíc je jim to jedno. To mě poslední dobou velmi frustruje a na to se těším, že to nebudu muset dělat," konstatoval.

Podporu a slova díku mu na sociálních sítích projevují nejen jeho spolustraníci, ale i další politici a osobnosti.

"I když jsme spolu mnohokrát nesouhlasili, tak vyjadřuji respekt k jeho politickému nadání, rétorickým a argumentačním schopnostem," napsal na Twitteru poslanec za KDU-ČSL Marian Jurečka. "Díky za to dobré co ve své práci pro Česko udělal," napsal.

"Mirek Kalousek končí po 22 letech ve sněmovně. Respekt! Tisíckrát jsem s ním nesouhlasil, ale vždy to byl vtipný, i když tvrdý soupeř. Hodně štěstí!" napsal na svém ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

"S Miroslavem Kalouskem se intenzivně pracovně setkávám celé poslední desetiletí. Vážím si jeho jasných názorů, otevřenosti a politické zkušenosti. Je mi blízký svým pravicovým myšlením a také svým vztahem ke kultuře, zvláště vážné hudbě. Přeji mu vše dobré v jeho dalším životě," komentoval Kalouskův odchod lídr ODS Petr Fiala.

 

"Tomu nedokážu dát like. Respektuji rozhodnutí Miroslava Kalouska, ale je to ztráta. Pro sněmovnu i demokracii. Hodně sil a štěstí v dalším konání, Mirku. A díky!" napsal poslanec Jan Farský (STAN).

"S Mirkem odchází ze sněmovny velká osobnost, která bude v argumentech chybět. Byl to totiž nejlepší nepřítel, kterého jste v debatě mohli mít. Diskuze s ním byly vždy ostré, ale fér. Jsem si jistý, že ještě přijde čas, kdy se spolu potkáme," vyjádřil se k rozhodnutí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Prohlášení Miroslava Kalouska k rezignaci na poslanecký mandát

Dovoluji si vysvětlit motivy kroku, který jsem právě učinil - vzdal jsem se mandátu poslance PS PČR.

Vážení a milí přátelé,

dovoluji si vysvětlit motivy kroku, který jsem právě učinil - vzdal jsem se mandátu poslance PS PČR.

Termín nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny PČR, v nichž už nebudu kandidovat, byl vypsán neobvykle brzy, na konci loňského roku. V důsledku toho již budou všechny letošní schůze Poslanecké sněmovny probíhat v rámci volební kampaně. Je tedy zřejmé, že aktivní část mé dvaadvacetileté kariéry poslance se završila právě nyní; pasivní (byť připouštím, že pohodlné) dokončení mandátu mi již nedává smysl.

Považuji totiž za racionální a takticky správné, aby ve sněmovní debatě prezentovali nadále své názory poslanci, kteří se budou ve volbách ucházet o vaše hlasy. Věřím, že pochopíte, že dělám tento krok pro maximalizaci volebního zisku pravostředové koalice, kterou budu volit a které přeji vítězství. Své zkušenosti mohu koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) poskytnout i jako řadový občan a člen TOP 09. Dál budu přítomen na sociálních sítích a jakmile to bude možné, rád obnovím tradiční "Pivo s Mirkem".

Těším se na naše další setkávání.

Váš

Miroslav Kalousek

 

"Mějte se moc fajn," rozloučil se s poslanci za potlesku Kalousek. Jako poslanec skončil