Miroslav Kalousek odchází ze Sněmovny, vzdal se poslaneckého mandátu

Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Miroslav Kalousek vysvětluje rezignaci na post poslance

Zakladatel TOP 09, bývalý ministr financí a někdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek končí po 22 letech ve Sněmovně. V úvodu úterní schůze se vzdal poslaneckého mandátu. Už dříve oznámil, že ve sněmovních volbách na podzim nebude kandidovat. „Dám si teď několik týdnů prázdniny,“ řekl Kalousek. Potom se rozhodne, co bude dělat dál.

Kalousek vystoupil jako první v úvodu schůze. Řekl, že všechna jednání Sněmovny se už budou v souvislosti s brzkým vyhlášením voleb konat v rámci volební kampaně.

„Pokládám za racionální a taktické, aby ve Sněmovně dále v diskusi vystupovali ti poslanci, kteří se budou v letošních volbách ucházet o hlasy voličů, což já nejsem. Moje 22letá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní,“ řekl Kalousek.

„Rád bych se omluvil každému z vás, kdo se snad někdy cítil mým vystoupením dotčen. Bude mi ctí každého z vás kdykoliv pozdravit. Přeji vám hodně zdraví, radosti z práce a také občas trochu legrace. Vzdávám se mandátu člena Poslanecké sněmovny České republiky,“ uvedl Kalousek. Po svém projevu sklidil potlesk od poslanců napříč politickým spektrem.

Poslanecké křeslo místo Kalouska obsadí starosta města Roztoky a místopředseda TOP 09 Jan Jakob. Slib by měl složit ve středu. Předsedou poslaneckého klubu TOP 09 bude nově Vlastimil Válek.

Poslancem od roku 1998

O odchodu z dolní parlamentní komory mluvil 60letý Kalousek už dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Každý je nahraditelný. Samozřejmě že jsem charakteristický poslanec. Takže tady nebude Kalousek. Někomu bude chybět, někomu to bude dělat radost. Jistě jsou poslanci, kteří když ze Sněmovny odejdou, nikdo si toho nevšimne. Až odejdu já, tak to bude znát. Někomu to bude líto, někdo z toho bude mít radost. To je asi všechno,“ prohlásil.

Miroslav Kalousek končí jako poslanec. Výrazný politik, který dělí společnost, vypráví vtipy a neváhal dát oponentovi...

Posted by CNN Prima NEWS on Tuesday, January 19, 2021

Kalousek zůstává aktivním členem TOP 09. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová si podle něj přeje, aby dále chodil na zasedání vrcholných orgánů.

V dolní parlamentní komoře působil Kalousek od roku 1998, v poslanecké lavici seděl až do roku 2010 za lidovce. V letech 2003 až 2006 byl předsedou KDU-ČSL. V letech 2007 až 2009 byl ministrem financí v druhé vládě Mirka Topolánka.

Z KDU-ČSL odešel v roce 2009 a spolu s Karlem Schwarzenbergem založili stranu TOP 09. O rok později slavila „topka“ volební úspěch a Kalousek usedl ve vládě Petra Nečase (ODS) opět jako ministr financí.

Tagy: