Kalousek složil poslanecký mandát. Ve sněmovně ho nahradí starosta Roztok

Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (na snímku z 5. prosince 2017) složil 19. ledna 2021 poslanecký mandát. Už dříve oznámil, že v příštích volbách nebude kandidovat.

Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (na snímku z 5. prosince 2017) složil 19. ledna 2021 poslanecký mandát. Už dříve oznámil, že v příštích volbách nebude kandidovat. Zdroj: ČTK

Poslanec Miroslav Kalousek (TOP09) ve Sněmovně během interpelací (17.9.2020)
Předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na schůzi Poslanecké sněmovny. (15.9.2020)
Tisková konference před jednáním Sněmovny: Poslanci TOP09 Miroslav Kalousek a Dominik Feri (27.10.2020)
Miroslav Kalousek (TOP 09) před jednáním Sněmovny (10.11.2020)
Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (na snímku z 5. prosince 2017) složil 19. ledna 2021 poslanecký mandát. Už dříve oznámil, že v příštích volbách nebude kandidovat.
8
Fotogalerie

Exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak prohlášením v úvodu sněmovní schůze. Kalousek už dříve oznámil, že v příštích volbách letos v říjnu nebude do dolní komory kandidovat. Kalouska ve sněmovně podle pořadí kandidátní listiny nahradí starosta Roztok u Prahy Jan Jakob. Slib složí zřejmě ve středu. Novým předsedou klubu se stal Vlastimil Válek. Místopředsedou se stal Dominik Feri.

Kalousek řekl, že všechny schůze sněmovny se už budou v souvislosti s brzkým vyhlášením voleb konat v rámci volební kampaně. „Považuji totiž za racionální a takticky správné, aby ve sněmovní debatě prezentovali nadále své názory poslanci, kteří se budou ve volbách ucházet o vaše hlasy,“ uvedl.

„Moje 22letá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní,“ řekl Kalousek. Omluvil se těm, kteří se někdy jeho vystoupením cítili osobně dotčeni. „Mějte se moc fajn,“ řekl nakonec a plénum ho odměnilo potleskem.

 

 „Pevně věřím, že moji sympatizanti tento krok pochopí. Dělám to pro maximalizaci volebního zisku pravostředové koalice, kterou budu volit a které přeji vítězství,“ dodal Kalousek s tím, že zůstává aktivním členem TOP 09.

„Své zkušenosti mohu koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) poskytnout i jako řadový občan a člen TOP 09,“ dodal. 

Předsedkyně strany a další členové si přejí, aby dál chodil na zasedání vrcholných představitelů strany i klubu. 

Matadora Kalouska v dolní parlamentní komoře podle pořadí kandidátní listiny nahradí starosta Roztok u Prahy Jan Jakob. Slib by měl složit zřejmě ve středu.

Jan Jakob je vedle starosty od loňského podzimu středočeským krajským radním pro kulturu (Spojenci). Kalousek ho označil za velmi úspěšného a zkušeného politika, kterému bude nápomocen. Jakob podle Kalouska bude kandidovat i v podzimních sněmovních volbách.

Jakob na svém facebookovém profilu uvedl, že za svůj hlavní cíl v příštích měsících považuje boj za demokracii a svobodu. 

Nastupuji po Miroslavu Kalouskovi do poslanecké sněmovny. Životním přesvědčením jsem bytostný demokrat. Proto si jako...

Zveřejnil(a) Jan Jakob dne Úterý 19. ledna 2021