Šéf klubu TOP 09 Kalousek oznámil odchod ze sněmovny. Končí po 22 letech

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 19. 1. 2021 16:02
Jeden z nejznámějších českých politiků Miroslav Kalousek končí v Poslanecké sněmovně. Muž, který v ní poprvé zasedl v roce 1998, na začátku úterní schůze oznámil, že se rozhodl vzdát svého poslaneckého mandátu. Odůvodnil to tím, že začala předvolební kampaň, které se on neúčastní, protože ve volbách nekandiduje.
Miroslav Kalousek. | Video: PSP ČR

Sotva začala první letošní schůze Poslanecké sněmovny, požádal o slovo předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Vážené dámy, vážení pánové, nepamatuji si, že bychom lednovou schůzi zahajovali už v ostré volební kampani. Skutečně nečekaně brzké vyhlášení voleb způsobuje, že nejenom tato schůze, ale i všechny následující, řádné i mimořádné, už budou v rámci volební kampaně," začal Kalousek s odkazem na to, že prezident Miloš Zeman nečekaně už v závěru loňského roku oznámil termín podzimních voleb do Poslanecké sněmovny - a od toho dne také začala běžet předvolební kampaň.

"Já pokládám za racionální a taktické, aby v takovém případě nadále ve sněmovně v diskusi vystupovali dominantně ti poslanci, kteří se budou ucházet o hlasy voličů v letošních volbách. Což já, jak známo, nejsem. Je tedy zřejmé, že moje dvaadvacetiletá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní," pokračoval Kalousek a poslanci zpozorněli. Ti, kteří se s někým bavili, přestali mluvit, ti, kteří se chystali odejít ze sněmovny, zůstali a naopak ti, kteří byli na chodbě, utíkali dovnitř.

"Pasivní závěr této dráhy by, pravda, byl možná pohodlný, ale dával by pramalý smysl. Rozhodl jsem se proto, že svůj mandát ukončím dnes. Dovolte mi, abych se s vámi rozloučil. Abych se omluvil jednomu každému z vás, kdo se snad někdy mým vystoupením cítil osobně dotčen. Ujišťuji vás, že to nikdy nebylo osobní, vždycky to bylo v zápalu politické diskuse. Ani já necítím žádnou osobní hořkost, bude mi ctí každého z vás kdykoliv v budoucnu srdečně pozdravit. Přeji vám hodně zdraví v těchto časech. Radosti z práce a také občas trochu legrace," končil Kalousek. Po jeho slovech téměř celá sněmovna povstala, včetně jeho názorových odpůrců, a několik vteřin tleskala.

Kalousek svým odchodem uvolnil místo pro náhradníka, kterým je místopředseda TOP 09 Jan Jakob. Ten se nijak netají tím, že Kalousek je pro něj politickým vzorem a bude chtít na jeho práci navázat. Navíc tím, že zasedne do křesla poslance místo Kalouska, bude mít možnost vystupovat a zviditelnit se tak před volbami do sněmovny. Připomněl to i samotný Miroslav Kalousek při setkání s novináři poté, co oznámil složení mandátu.

"Doufám, že můj odchod přispěje k úspěšnému volebnímu výsledku koalice Spolu," řekl Kalousek. Pod heslem Spolu jde do voleb trojkoalice TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

"Čím můžu být své straně prospěšný, a to i této koalici, to jsou mé dovednosti a zkušenosti. Ty můžu předávat jako řadový člen. Náhradníkem, který za mě nastoupí, doufám už zítra, je pan Jan Jakob, starosta Roztok u Prahy, velmi úspěšný a zkušený politik, kterému budu samozřejmě rád nápomocen. On bude kandidovat, on by měl prezentovat své názory, protože on, na rozdíl ode mě, se bude ucházet o hlasy voličů," řekl končící poslanec.

Jan Jakob je bratrem Ondřeje Jakoba, který "pronásleduje" Kalouska na každém kroku už řadu let a byl jeho pravou rukou. Byl například mluvčím ministerstva financí v době, kdy jej řídil Kalousek. 

"Já si pana Kalouska obrovsky vážím, odcházení obecně není v politice jednoduché a opravdu před ním smekám, jak dnes dokázal za aplausu odejít. Málokdo to tak dokáže, ukázal, že je opravdovým státníkem," sdělil Aktuálně.cz Jan Jakob, který potvrdil, že ve středu poprvé zasedne do poslanecké lavice. O tom, že se stane poslancem, se dozvěděl od Kalouska nedávno. "Bavili jsme se o tomto jeho úmyslu před několika dny, kdy mi vysvětloval, proč se rozhodl skončit," podotkl Jakob.

Kalouska označil za svého "politického otce", kterého poprvé vnímal na střední škole, kdy se začal zajímat o politiku. Do kontaktu se s ním dostal po odchodu z Moravy do Prahy na vysokoškolská studia. "V 18 letech jsem vstoupil do KDU-ČSL. Když ale zakládal TOP 09, tak jsem neváhal a šel jsem do této strany také, byl jsem jeden z prvních členů," řekl Jakob, který bude na kandidátce trojkoalice do sněmovních voleb ve Středočeském kraji na pátém místě. Kandidátku by měl vést poslanec ODS Jan Skopeček.

Poslední vystoupení bylo velmi emotivní

Kalousek, který před několika dny oslavil 60 let, se poprvé objevil v Poslanecké sněmovně jako poslanec v červnu 1998. Mimochodem, v té době bylo po volbách a sociální demokraté s občanskými demokraty se domluvili na tzv. opoziční smlouvě. Vládu vytvořila ČSSD s premiérem Milošem Zemanem, ODS získala post předsedy sněmovny, kterým byl zvolen šéf strany Václav Klaus. V té době Kalousek vystoupil poprvé a kritizoval programové prohlášení vlády. 

V Poslanecké sněmovně zastupoval lidovce, o rok později si ho zvolili místopředsedou KDU-ČSL, a později dokonce předsedou - bylo to v letech 2003 až 2006. Postupně se ale se svými spolustraníky rozešel a v roce 2009 společně s Karlem Schwarzenbergem založili TOP 09.

V počátcích šla strana rychle nahoru, ve volbách v následujícím roce získala 16,7 procenta hlasů. Jenže zájem voličů postupně upadal a v poslední době se strana pohybuje na hraně zvolení do sněmovny, tedy kolem pěti procent hlasů. Podobně je na tom i KDU-ČSL. Obě strany se proto domluvily na volební koalici s ODS.

I když Kalousek toto spojení silně podporuje, možná poněkud paradoxně jedno z jeho vůbec posledních vystoupení ve sněmovně bylo velmi kritické k občanským demokratům. "Já velmi prosím všechny, kteří jsou schopni vidět za volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce, aby tohle neschválili. Nejenom že tím do značné míry zkomplikují život našim dětem a vnukům, ale zkomplikují i možnost vládnutí," naléhal Kalousek především na poslance ODS a ANO. Ti prosazovali daňové změny, které sice lidem sníží daně, ale zároveň zvýší schodek veřejných rozpočtů a připraví o peníze obce i kraje.

Jak přitom bylo u Kalouska zvykem, i toto vystoupení k daním bylo velmi emotivní a naléhavé. "Tohle je prostě tak zoufale nekompetentní, že nikdo z vás, kdyby se to týkalo vaší rodiny, vaší firmy, by nikdo z vás tohle nemohl udělat! Tohle jste schopni udělat jenom proto, že příští rok budou volby a nejsou to vaše peníze. Ale kdo pro to zvedne ruku, toho já si prostě nemůžu vážit!" prohlašoval od řečnického pultu loni 22. prosince, kdy balíček přes jeho nesouhlas prošel. Pro návrh byli všichni přítomní poslanci ANO, ODS a SPD.  

Kalousek tak odchází ze sněmovny ve chvíli, kdy musel často přihlížet tomu, jak při hlasování vyhrávají lidé s odlišnými názory. Podobně dopadl také na stranické půdě, kdy jako "otec zakladatel" přihlížel tomu, že v hlasování o vedení strany uspěli jeho oponenti. Nejdříve to byl Jiří Pospíšil a následně Markéta Pekarová Adamová. Když byla v listopadu roku 2019 zvolena do čela strany, porazila Kalouskova favorita, senátora Tomáše Czernina. Žádný vnitrostranický rozkol ale nenastal, Czernin byl zvolen prvním místopředsedou TOP 09 a Kalousek se snaží s předsedkyní strany co nejlépe vycházet.

Markéta Pekarová Adamová mu také hned po jeho složení mandátu děkovala. "Ráda bych Miroslavu Kalouskovi za všechnu jeho dosavadní práci poděkovala. Bude mi v Poslanecké sněmovně chybět, protože jako rétor nemá konkurenci. Mirku, slibuji, že udělám vše, aby tuhle zemi už po volbách nevedl neschopný oligarcha. A jsem si jistá, že k tomu z pozice zakladatele svým umem dopomůžeš," napsala na sociální sítě.

Miroslav Kalousek, který se po úterním oznámení odchodu ze sněmovny dočkal mnoha slov uznání a poděkování, musel po celá léta čelit dvěma "prokletím". Tím prvním bylo jeho účinkování na ministerstvu obrany, tím druhým jednání s ČSSD o možné společné vládě za tolerance KSČM.

V obou případech mnohokrát prohlásil, že se ničeho zlého nedopustil, ovšem jeho oponenti mu právě tyto dvě chvíle v jeho kariéře často "předhazovali". Kalouska si vybral jako hlavní "terč" premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš poté, co po volbách v roce 2013 vstoupil na politickou scénu.

"Prokletí" v podobě zakázek na obraně a jednání s komunisty

Pokud jde o ministerstvo obrany, Kalousek na něm působil v letech 1993 až 1998 jako náměstek ministra obrany. Měl na starosti citlivou oblast finančního řízení, armádní restrukturalizaci a armádní zakázky. Tedy oblasti, o kterých se velmi debatuje až do současnosti. Kritici tvrdili, že Kalousek se podílel na některých kontroverzních zakázkách, které popsal ze svého pohledu Nadační fond proti korupci. Kalousek jakákoli podezření odmítl, navíc nikdy nebyl za žádnou zakázku stíhaný.

"Pletky" s komunisty se týkají období po volbách v roce 2006, kdy se tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek pokoušel dát dohromady vládu. Aby získal většinu, oslovil Kalouska, který byl předsedou KDU-ČSL. Nabídl mu účast lidovců ve vládě, kterou by tolerovala KSČM. V okamžiku, kdy Kalousek začal s Paroubkem vyjednávat a měl pro jednání podporu předsednictva KDU-ČSL, se ozvaly s ostrou kritikou regionální lidovecké organizace.

Jejich zástupci dali jednoznačně najevo, že jakákoliv vláda s podporou komunistů je pro ně absolutně nepřijatelná. Sešlo se širší vedení strany a odsouhlasilo, že žádné jednání o variantě s komunisty dál strana nepovede. A Kalousek se následně rozhodl rezignovat na místo předsedy. Na webu KDU-ČSL stojí, že "Kalousek byl na následném zasedání Celostátního výboru vyzván k odstoupení z funkce, což bez odkladu učinil". On sám se vždy hájil tím, že nikdy nechtěl jít do vlády za podpory KSČM, jen se snažil zabránit vládě ČSSD s ODS. 

Nicméně tento rozkol v KDU-ČSL byl jedním z důvodů, proč se Kalousek později rozhodl stranu opustit a založit TOP 09. Společně s ním odešla od lidovců řada členů, což mu mnozí dřívější spolustraníci nemohli dlouho zapomenout. Teprve v posledních týdnech, kdy TOP 09 společně s KDU-ČSL a ODS domlouvají společnou kandidaturu do voleb, jsou slyšet od lidovců hlasy, že je čas na smíření. 

 

Právě se děje

Další zprávy