Hlavní obsah

Chtěli chránit diskety. Místo toho vytvořili první počítačový virus

Novinky, rim

Jak velmi snadno se může ušlechtilá myšlenka zvrtnout v něco škodlivého, se na vlastní kůži mohli přesvědčit před 35 lety bratři Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi z Pákistánu. Chtěli vytvořit nástroj proti nelegálnímu kopírování jejich disket, ve skutečnosti se ale z jejich práce stal první počítačový virus, který se nakonec zcela vymkl kontrole.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oba bratři vlastnili před více než třemi dekádami vlastní softwarovou firmu. Sami si možná ani neuvědomili, že stvoří první počítačový virus na světě, který budou lidé z různých koutů světa doslova nesnášet.

První myšlenka totiž byla ušlechtilá, chtěli pouze chránit svoje programy před nelegálním kopírováním. Při kopírování na disketu se tak aktivoval program Brain, který blokoval část paměti a zpomaloval práci s vloženou disketou na téměř neúnosnou úroveň.

Bratři Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi z Pákistánu

Součástí Brainu byl i kontakt na tvůrce softwaru. Podle původního záměru se tak lidé mohli obrátit na bratry, aby vyjednávali o „vakcíně“. Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi si podle vlastních slov představovali, že se s nimi lidé spojí, aby si koupili legální verzi softwaru. Realita ale nakonec byla úplně jiná…

„Virus se vymkl kontrole. Jednoho dne jim začali volat naštvaní lidé z USA nebo Británie. Zkuste si představit, jak těžce museli vysvětlovat, že vlastně nic zlého neměli v úmyslu,“ zavzpomínal na úsměvnou historku Igor Hák, manažer interního vývoje české pobočky antivirové společnosti Eset.

Ten připomněl, že první viry vůbec nevznikaly s úmyslem někoho poškodit. „Začátky malwaru byly ostatně podobné, většinou šlo o žertovné nebo otravné prográmky. Skoro bych řekl, že to byly klukoviny. Dnešním ničivým trojským koním se rozhodně nevyrovnaly,“ konstatoval Hák.

Trojský kůň Emotet dál terorizuje české a slovenské uživatele

Bezpečnost

Jako příklad uvedl rok 1989, ve kterém se objevil vir Yankeedoodle – původem z Bulharska. Ten každý den přesně v 17:00 začal hrát melodii Yankee Doodle. V devadesátých letech se objevil také virus Susenka, který se jednou za čas dožadoval sušenky. Vlastně jste měli takové malé virtuální „zvířátko“ v počítači, které jste museli nakrmit enterem.

Ani Česku se přitom škodlivé kódy nevyhýbaly. „Jedním z prvních virů u nás byl malware Vienna, ten už reálné riziko představoval. Dokázal totiž poškodit soubory. V reakci na Viennu vznikla také první verze programu ESET. Tehdy ještě neexistoval internet, takže se jak viry, tak antivirové programy šířily na disketách,“ popsal bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám