Hlavní obsah

RECENZE: Tohle blues není pro starý. Dvě holky, hravost a vymazlené vokály

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá parafráze filmu Tahle země není pro starý vystihuje novou desku sester Lovellových Kindred Spirits - Spřízněné duše.

Larkin Poe - (You're) The Devil In DisguiseVideo: Larkin Poe

 
Článek

Sestry Rebecca a Megan si říkají Larkin Poe a někteří fanoušci jim zase říkají malé sestry bratrů Allmanů (Bratři Allmanovi/Allman Brothers byla legendární americká kapela). Jejich poslední deska je neobvyklá už tím, že jde o sbírku covervezí, a to   nikoliv bluesových, ale většinou popových hitů, které jen znějí jako blues.

Fascinující je třeba předělávka (You're The) Devil In Disguise, melodie, kterou za dřevních časů zpíval samotný Elvis. Původně to byla rozpustilá rychlá píseň nutící k tanci, ale nová verze nechává na starší rychle zapomenout. Sestry dodaly tak tíživou osudovou atmosféru, jako by snad tahle popová hitovka nikdy nebyla ničím jiným než blues o moci ďábla.

Další track Night in White Satin, kterou proslavili v šedesátých letech The Moody Blues, nemá stejně silné kouzlo, protože zní podobně jako originál. Velmi podařená je poloakustická Fly Away půjčená od Lennyho Kravitze. Vokály hozené do country a slide kytara z toho dělá úplně nový hit.

Foto: Colours of Ostrava

Larkin Poe

V případě nové verze Ramblin Mana od Allman Brothers už sestry nic nekomplikovaly a vrátily se přímo do milovaného Nashvillu. Vícehlasy a tleskání by se setkalo s nadšením na každém festivalu country.

Sestry Lovellovy jsou ve vícehlasech ohromně silné. Dokážou tam dostat nejen bluesovou otřískanost, ale i křehkost a současně objem. Vokály jsou tak podsadité, neuječené a současně návykové v tom, jak se jemně, medově převalují.

Kytary nijak nezaostávají, ale dobrých slide kytaristů jsou v Americe mraky. V dnešní zlé době mnozí z nich skončili ve frontě před úřadem práce.

Foto: Larkinpoe.com

Larkin Poe

V případě nádherného Claptonova hitu Bell Bottom Blues zůstaly Larkin Poe na půl cesty. Téměř nic nezměnily, což otevírá otázku po smyslu takové coververze. Jistě, hrají ho výtečně, ale Clapton hrál ještě lépe. Celé album uzavírá popové pohlazení v podobě Crocodile Rock od Eltona Johna.

Optimisté věří, že rodačky z Georgie navštíví v listopadu i pražský Lucerna Music Bar. Nezbývá než doufat.

Celkové hodnocení: 75% 

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám