Golf dopadl špatně. Kde udělali soudruzi z NSA chybu?

Golf dopadl špatně. Kde udělali soudruzi z NSA chybu?

Národní sportovní agentura si uřízla svým průzkumem zveřejněným 12. ledna ostudu. Podle ní je nejvyhledávanější sportovní aktivitou v Česku bowling a kuželky. Jako první se proti nepravděpodobně vyhlížejícím tabulkám provozování a sledovanosti sportu v Česku ozval fotbal. Dopadl totiž hodně mizerně. Je až sedmnáctý v provozování a osmý ve sledovanosti.


Původně jsem tu chtěl podrobněji rozebírat, v čem je průzkum metodicky špatný, ale líp to už učinili jiní. Komentáře byly kritické, ostré, jedovaté – a pravdivé. Viz třeba úvaha Milujeme kuželky, ale... Proč zpackaný výzkum o sportu přepisuje realitu? nebo text Směšný průzkum zavede Hniličku a spol. leda k dalšímu soudu. Jen stručně: hlavní problém výzkumu byl ve špatně formulovaných otázkách a v tom, že se výzkumníci ptali všech občanů republiky, tedy i těch, kteří ke sportu nemají naprosto žádný vztah.

Jak dopadl golf? V provozování byl na 31. místě a ve sledování až na 68. místě. Údajně je divácky atraktivnější i Estetická skupinová gymnastika (32.), Sport psích spřežení (37.), Požární sport (53.) a Střelba z kuše (65.). Doporučil bych tedy rychle sehnat skupinu nějakých českých Paige Spiranac, abychom byli konkurenceschopní. A zároveň děvčatům přidat do bagu ještě kuše a jistit to celé požárníky se psy na saních. 

Výsledky průzkumu najdete ZDE, resp. na stránkách agenturasport.cz, v sekci Pro média, Tiskové zprávy. Stojí za to si celou složku přečíst. V první části jsou totiž i data týkající se toho, jak málo či moc Češi sportují. Tato čísla už jsou relevantní. Ale zase jen potvrzují to, co už víme ze starších průzkumů. Tedy že sportuje – velmi zhruba řečeno – půlka populace.

Sympatického Milana Hniličky, šéfa NSA a ambasadora českého sportu v houštinách státního aparátu, je mi líto. Ale koneckonců je za své spolupracovníky zodpověděný. A ti prokázali velkou míru nedovtipnosti. Vytvořili dílo sporné profesionální úrovně a pustili ho i na veřejnost. Každý, kdo se ve sportu vyzná, musel při pohledu na výsledky hodně zbystřit. A možná je i zamknout na sedm petlic a ještě do sejfu navíc. Leč nestalo se. A spousta nejen sportovních publicistů se nyní baví hledáním toho, „kde asi soudruzi z NSA udělali chybu?“

Golf nicméně může být rád, že fotbal dopadl tak špatně. Kdyby tomu tak nebylo, kdo ví, zda by golf a ještě jiné sporty mohly účinně argumentovat proti mnohdy bizarním výsledkům. Ale aspoň bychom měli na své straně bojovníky z MMA, ti se ocitli ve sledovanosti na 78. místě. Bohatýra Karlose Vémolu asi zná málo lidí.

Ale dosti jízlivosti a ironie. Výsledky lze interpretovat i tak, že golf je celé české populaci (nad 15 let) v podstatě lhostejný. Nebo si alespoň dotazovaní mysleli (tak totiž zněly otázky), že Češi se na golf skoro vůbec nedívají a ani ho moc neprovozují.

Je to pravda nebo ne? Co se týče provozování golfu, určitě to nebude v Česku na první desítku, tam je cyklistika (21,8% populace), plavání (20,4%), turistika (16,4%), ale i bowling (9,9%) nebo kolečkové brusle (9,8%). Uvedené údaje přitom cituji z odborné studie v časopise Studia Sportiva 2015/1; ke stažení ZDE. Velmi vyhledávaný bude i fotbal, lyžování, tenis, běh, hokej + florbal atd. To vše jsou sporty se stovkami tisíc vyznavačů.

Golfistů bývalých či stále aktivních je ve společnosti pouze 0,5% - 1%. Serverem ČGF prošlo od r. 2001 už přes 100 000 jedinců, ČGF nyní registruje 52 000 hráčů. Takže golf opravdu může patřit někam na závěr třetí desítky pořadí, jak dopadl v tabulce NSA. A skutečně ho může porazit i minigolf, který se v NSA průzkumu umístil na 13. místě. Na adventure golf, jen pro zábavu, totiž aspoň jednou ročně zajde spousta rodin s dětmi či mladých párů.

Jiné to ale bude se sledovaností. Golf nemůže v Česku konkurovat v televizních přenosech fotbalu, hokeji, tenisu, ale ani lyžování či závodům aut. Ale opravdu finále Masters v neděli večer zajímá málo diváků? Golf je k vidění na více televizních kanálech, má dokonce svůj vlastní, v minulých deseti letech ho dávala jak ČT, tak Nova, ale i Prima, Sport 1, Eurosport atd. Ti ho nebudou vysílat pro nic za nic.

Golf u nás v průniku mezi populaci asi nikdy nebude atakovat vysoké příčky. Jeho doménou jsou anglicky hovořící země, také Japonsko, Jižní Korea a Švédsko. Každý sport má v určité zemi svoji tradici a neroste do nebes. Ale golf na tom mezi Čechy není špatně. Řekl bych, že celkově je to sport „druhého sledu“, nikoli až třetího.

Klíčové je především to, aby golf měl ve společnosti dobrou pověst, aby byla celá sféra všem otevřená, aby se k němu mohla dostávat mládež i děti. A jakékoliv tabulky, přehledy, výsledky, ať už dělané dobře nebo špatně, mu mohou být lhostejné. Tedy: za předpokladu, že se podle nich nebudou rozdělovat státní peníze, což se původně podle výzkumů NSA dělat mělo. Ale po tomto skandálu? Funkcionáři českého fotbalu, golfu a dalších „uražených a ponížených“ sportů to jistě nenechají jen tak.