Hrozí další odklad olympiády? Izolace před Australian Open jako varování

Odložení letních olympijských her v Tokiu kvůli koronaviru vyjde japonskou stranu na 294 miliard jenů.

Izolace před Australia open jako varování

Nakažení cestující ve třech letadlech do Melbourne odeslali 72 tenistů do čtrnáctidenní hotelové karantény. Během ní nemohou profesionálové trénovat na kurtu, a tak před prvním grandslamem sezony Australian Open ztrácí leccos z toho, co do sebe během přípravy těžce dostávali. Tenisový major v Austrálii je první velkou mezinárodní akcí roku 2021. Tou vůbec největší mají být odložené olympijské hry v japonském Tokiu, nad kterými stále visí mnoho otazníků. Dění předcházející melbournskému turnaji jich možná ještě pár přidalo.

Mnoho hráček a hráčů se snaží k tvrdé karanténě přistupovat s humorem a i „pod zámkem“ dělají s notnou dávkou improvizace vše pro to, aby neztratili kondičku.

Běžní australští – zejména ti melbournští – občané ale berou tenisové návštěvníky jako rizikové vetřelce, kteří se do země, která minulý rok zažila 111 dní v tvrdém lockdownu, jen přijeli porvat o peníze. Mnozí vyjádřili obavy, že Australian Open, jež začíná 8. února, může znovu podpořit růst počtu nakažených. Navíc se bojí, že hráčky a hráči mohou do země zavléci nové mutace koronaviru. Což s sebou logicky ponese další opatření.

„Myslím si, že hráči postrádají určitý nadhled, protože předtím hráli v zemích, kde covid bouří,“ uvedla pro CNN učitelka Sarah Farahová, která žije v Melbourne. „Po tom, čím si město prošlo, už nechceme další restrikce a totální lockdown. Pro mě to demonstruje nedostatečné pochopení toho, co se děje,“ dodala. Jen pro doplnění – Farahová rozhodně nepatří mezi odpůrkyně tenisu a sportu obecně. Spolu s manželem si údajně za normálních okolností pravidelně kupují lístky na Australian Open.

Jiní Australané narážejí na nefér přístup ohledně toho, že tenisté dostali ve velkém privilegium přicestovat do země, zatímco „domácí“ žijící mimo stát Victoria, ve kterém Melbourne leží, musí žádat o speciální povolení. Všichni lidé, kteří se v posledních 14 dnech nacházeli v takzvaných červených zónách, se pak nemohou do státu vrátit vůbec.

77 procent Japonců olympiádu nechce

Ačkoliv odložené letní olympijské hry v Tokiu jsou v plánu až v červenci, „běžní“ Japonci si už teď s Australany notují. Strach z toho, co přinese gigantická sportovní akce, je mezi obyvateli asijského státu velký. Organizátoři podotýkají, že o bezpečnost bude postaráno. Sportovci by měli být testováni každé čtyři dny a sledováni budou po celou dobu pobytu.

To je ale pro občany za současných okolností málo. Nemocnice kolabují a země se nachází minimálně do 7. února v nouzovém stavu. A nedávný průzkum, který dělala japonská veřejnoprávní stanice NHK, vyznívá pro sportovního fanouška poměrně krutě. 77 procent respondentů by bylo pro variantu odloženou olympiádu ještě jednou odložit, případně úplně zrušit. Jen 16 procent dotázaných souhlasilo s tím, aby se hry uskutečnily v letošním termínu.

Podle bývalého místopředsedy Mezinárodního olympijského výboru Dicka Pounda je prakticky nemožné, aby se akce pod pěti kruhy uskutečnila jindy než v roce 2021. Zamítnutí termínu 23. července až 8. srpna by znamenalo definitivní konec tokijských her.

„Návrh odložit olympiádu o rok přišel z japonské strany. Organizační výbor řekl: ,Dobře, můžeme počkat na další rok, ale žádné další odložení nepřipadá v úvahu.‘ Stálo by to strašně moc dalších peněz,“ vysvětluje Pound s tím, že už první odklad vychází v přepočtu na 61 miliard korun.

Pound, který byl také v čele Světové antidopingové agentury (WADA), dále podotýká, že přesun na rok 2022 by byl komplikovaný také proto, že to už si velkou pozornost usurpuje fotbalové mistrovství v Kataru a plánovaná zimní olympiáda v Pekingu.

Další týdny a měsíce prozradí více.

Tagy: