Hlavní obsah

Pozitivní si šla pro cigarety. Hrozí jí tři roky

Právo, Radim Vaculík

Ještě dlouho si bude vyčítat své rozhodnutí zhruba čtyřicetiletá žena z Opavska, když si šla počátkem loňského prosince v jedné tamní obci koupit cigarety. V té době ale byla pozitivní na covid-19 a měla nařízenou izolaci, takže nesměla opustit svůj domov.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O jejím porušení zákazu se dozvěděla policie, protože ji někdo udal. Kriminalisté z opavského územního odboru začali věc řešit a po měsíci oficiálně zahájili prověřování, které je již pod dozorem státního zástupce.

O tom, že žena porušila zákaz, se dozvěděla policie zřejmě na udání

Žena zatím sice obviněna nebyla, ale pokud by se tak stalo a její chybu pak uznal i soud, může dostat až tříletý trest za mřížemi. Za normálních okolností by mohla dostat maximálně jeden rok, jenže událost se odehrála v době nouzového stavu, kdy jsou tresty mimo jiné i za šíření covidu přísnější.

„Úkony trestního řízení byly zahájeny 11. ledna pro podezření ze zločinu šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti. Trestní sazba je šest měsíců až tři roky odnětí svobody,“ řekl Právu okresní státní zástupce v Opavě Michal Koflák.

Žalobci napříč republikou řeší podobných kauz několik, všechny jsou však z jarní vlny pandemie, tento případ z Opavska je tak vůbec první známý z podzimní, druhé vlny.

Za nouzového stavu vybral stánek s cukrovinkami, dostal 26 měsíců

Krimi

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) během jarního nouzového stavu v době od 12. března do 17. května zaznamenalo hned čtrnáct případů šíření nakažlivé nemoci, drtivá většina z nich se týkala právě covidu.

Čtyři lidé jsou za to nyní podle informací Práva trestně stíháni. Ženu z Nového Jičína za to už loni v září soud pravomocně potrestal tříletou podmínkou se čtyřletou zkušební dobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám