Kalousek a Topolánek: Nestvořili jsme Babiše. Stvořil ho strach, že ho zavřou

Expremiér Mirek Topolánek

Odcházející poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) se v pořadu 360° CNN Prima NEWS s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem shodl na tom, že nestvořili Andreje Babiše (ANO), jak současný premiér s oblibou tvrdí. Stvořila jej podle nich opoziční smlouva a obava o vlastní majetek.

Politici se v pořadu vyjádřili k otázce, zda stvořili Andreje Babiše. „Jestli ho někdo stvořil, tak to bylo období opoziční smlouvy,“ řekl Kalousek. „Odmítám propagandu Andreje Babiše. Jsou to mýty, které bohužel opakují i novináři. Každý politik nese odpovědnost za nějaké chyby vlády, ale to neznamená, že my jsme stvořili Andreje Babiše,“ dodal.

Podobně hovořil také Topolánek. Hlavním důvodem byl podle něj především Babišův strach o vlastní majetek. „Stvořil ho strach z toho, že ho zavřou, a obava o majetek. Myslím si, že Unipetrol byla loupež. Nicméně je pravdou, že jeho propaganda našla živnou půdu u voličů,“ řekl bývalý premiér.

Pozitivní pro Babiše podle něj bylo, že byla politická scéna rozhádaná, takže našel svůj prostor. „Bylo strašně snadné přijít s nenávistnou politikou,“ uvedl.

Kalouskův odchod ze Sněmovny

Kalousek v úterý oznámil odchod ze Sněmovny po dlouhých 22 letech. V dolní parlamentní komoře působil od roku 1998, v poslanecké lavici seděl až do roku 2010 za lidovce. V letech 2003 až 2006 byl předsedou KDU-ČSL, v letech 2007 až 2009 ministrem financí v druhé vládě Mirka Topolánka.

Z KDU-ČSL odešel v roce 2009 a spolu s Karlem Schwarzenbergem založili stranu TOP 09. O rok později slavila „topka“ volební úspěch a Kalousek usedl ve vládě Petra Nečase (ODS) opět jako ministr financí.

Tagy: