Hlavní obsah

Bydlení v prvním plovoucím městě na světě je k mání. Od 427 tisíc do 25 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má velikost zhruba poloviny Monaka a plout bude ve vodách Karibského moře. Není však určeno pro piráty, ale pro lidi, kteří touží po životě na velice výjimečném místě ve výjimečném prostředí. Jde totiž o první uměle vytvořené plovoucí město. Jmenuje se The Blue Estate Island a nemovitosti na něm jsou od tohoto týdne na prodej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na plovoucím ostrově v Karibiku čeká na 15 tisíc obyvatel luxus, soukromí a nulové daněVideo: AP

 
Článek

Uměle vytvořený ostrov bude spočívat na několika propojených betonových modulech. Jeden si však nesmí představovat tradiční beton, který mu dovezou na stavbu domku nebo garáže.

Míněn je nejnovější a technologicky nejpokročilejší typ této směsi, jejíž složení bude upraveno tak, aby dlouhodobě odolávala slané mořské vodě, aby byla vylehčená, měla potřebnou pružnost a zároveň pevnost...

Díky obrovské ploše bude ostrov velice stabilní, podle developerů tak obyvatelé na ostrově nebudou pociťovat ani náznak pohybů způsobených mořem. Okraje jsou dle jejich přesvědčení navíc dostatečně vysoké (takřka 50 m) na to, aby se přes plošinu nepřehnala žádná vlna.

Zajímavostí je pak slibovaný systém ochrany před hurikány. Na ostrově jsou plánované speciální kryty, kam se komunita bude moci schovat, a navíc, v případě potřeby, bude možné s ostrovem odplout tak, aby se těm největším přírodním kalamitám vyhnul.

Plocha města bude mít na délku 1,5 kilometru a na šířku rovný kilometr. Tvar ostrova pak v jistém smyslu bude připomínat kříž, díky čemuž vznikne spousta míst, kam budou moci připlouvat lodě.

Šestiúhelníkové půdorysy

Zajímavý je návrh ostrova i z architektonického hlediska. Společnost The Blue Estate, která za projektem stojí, zvolila design, jehož základem je šestiúhelník. Právě z jeho tvaru lze (s jistými překryvy) vyskládat celou plochu ostrova a také se velmi často objevuje ve formě půdorysu staveb.

Obecně pak projekt akcentuje zelené plochy, jež jako by sněhobílé bílé stavby pouze doplňovaly. V centrální části je možné objevit hlavní přístav, který je s okrajem ostrova propojen plavebním kanálem.

Foto: The Blue Estate

Takový pohled se naskytne lidem, kteří se rozhodnou na ostrov přiletět.

Foto: The Blue Estate

Srovnání velikostí celého ostrova a Monaka a také pozemku pro jednu ze dvou hlavních vil a největší výletní lodi Symfonie moří.

Většina rezidenčních domů s byty je právě v jeho okolí, nejmenší jsou pak naskládané do okrajů ostrova s vyhlídkou do jeho centra.

K dispozici je dohromady šest typů bytů od velikosti 20 čtverečních metrů až po dvoupodlažní penthausy s plochou 1000 m².

Po obvodu ostrova na nejvyšší úrovni jsou pak rozmístěné vily různých velikostí. Ty mají od 800 metrů obytné plochy až po 20 tisíc čtverečních jen obytné plochy na pozemku o výměře 5,5 ha. Jejich součástí je i soukromá ponorka.

Foto: The Blue Estate

Takto budou vypadat penthousy na ostrově.

Foto: The Blue Estate

Byty v tzv. Zelených věžích nabídnou 150 čtverečních metrů a mimo jiné i společné školky a jesle.

Plovoucí města by mohla být spásou velkých pobřežních aglomerací před záplavami

Tipy a trendy

Nejzelenější komunita na světě

Město bude vybaveno veškerými potřebnými službami pro pohodlí a potřeby svých obyvatel, včetně například nejmodernější kliniky či mezinárodní školy.

Veškerá energie, již ostrov a jeho osazenstvo spotřebují, bude vyprodukovaná pouze z obnovitelných zdrojů, důraz je rovněž kladen na recyklaci všech zdrojů tak, aby bylo možné naplnit sen developerů o vybudování „nejzelenější” komunity na světě.

Foto: The Blue Estate

Několik klastrů tzv. Korálových věží bude rozděleno do 50metrových bytů. Horní podlaží pak zaberou apartmá s 280 čtverečními metry. I tato budou mít školu a školku.

Foto: The Blue Estate

I takto může vypadat jedna ze dvou nejluxusnějších vil na ostrově, které budou umístěné na jeho špicích. Jejich vzhled dosud není jasný, vše bude totiž vycházet z požadavků budoucího majitele.

Plovoucí vila udiví luxusem uprostřed ráje

Tipy a trendy

Ráj, daňový ráj...

Developerská společnost ujišťuje, že ostrovní město pro celkem 15 tisíc obyvatel bude jen hodinu a půl letu od amerického Miami na Floridě a Bahamských ostrovů (45 minut letu). Tím je i zřetelně určen charakter klientely, která by na tomto umělém kusu pevniny měla v budoucnu zakotvit.

Ostatně lákat by ji mohl i záměr developerů využít polohy ostrova uprostřed oceánu k vytvoření prostředí přátelského k obchodu s nulovými daněmi.

Ačkoli prodej prvních nemovitostí na ostrově začal tento týden, jeho stavba – dle současných plánů – započne až za rok, tedy v roce 2022. Hotovo by pak mělo být v roce 2025.

Ceny se v přepočtu pohybují v rozpětí od 427 tisíc za malý byt až po 25 miliard korun za nejluxusnější vily.

Anketa

Lákalo by vás bydlení na tomto ostrově?
Rozhodně! A nejen kvůli daním.
49,3 %
Ano, ale spíš kvůli těm daním.
2,8 %
Nevím.
3,1 %
Moc ne.
5,8 %
Ne, děkuji pěkně.
39 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23242 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám