Hlavní obsah

Britové mohou domácí nabíječky elektromobilů nabízet dalším zájemcům

Novinky, Marek Bednář

Zásadní zlepšení nabíjecí infrastruktury nabízí britská firma Co Charger. Majitelé domácích nabíječek je mohou pomocí mobilní aplikace nabídnout ostatním, když je zrovna nevyužívají.

Foto: Profimedia.cz

Domácí nabíječka, tzv. wallbox, nabízí pomalé nabíjení střídavým proudem.

Článek

Podobně jako existují platformy, které umožňují nabídnout volný pokoj ve svém bytě turistům ke krátkodobému ubytování, vzniká ve Velké Británii systém, který takto nabídne domácí nabíječky elektromobilů. Start-up, který ho přináší, se jmenuje Co Charger a cílí hlavně na ty majitele elektromobilů, kteří nemají možnost nabíjet svůj vůz přes noc doma.

Takových lidí, kteří např. bydlí v bytových domech, je v Británii okolo 40 procent. Platforma je propojuje s lidmi, kteří domácí nabíjení naopak mají. Ti tak v době, kdy nenabíjejí vlastní auto, můžou zásuvku nabídnout ostatním. Třeba své auto nabíjejí přes noc, ale přes den s ním odjedou do práce, a někdo jiný, kdo pracuje poblíž jejich domu, může nabíječku využít, když je sám v práci.

Pochopitelně za poplatek; aktuálně se podle webu Autocar, který zprávu přináší, pohybuje většinou od 1 do 2 liber (29-58 korun) za hodinu. Dá se předpokládat, že ho majitel nabíječky nastaví tak, aby přinejhorším zaplatil spotřebovanou elektřinu.

Elektromobilů je čím dál víc, nejsou ale bez úskalí

AutoMoto

Zájemci o nabíjení si pomocí aplikace v mobilu najdou dostupnou nabíječku, zarezervují si ji na určitou dobu a pak prostě přijedou a vůz připojí. Platba probíhá v aplikaci.

Celkem je v Británii na 200 tisíc nabíječek instalovaných v domácnostech; samozřejmě ne všechny jsou dostupné z ulice a ne všichni jejich majitelé budou ochotni se do programu zapojit, ale i tak má tento systém potenciál významně vylepšit nabíjecí infrastrukturu.

Mobilní aplikace je dostupná pro Apple iOS i Android, ovšem platforma zatím funguje pouze ve Velké Británii. Firma Co Charger uvádí, že v příštích letech plánuje expanzi i za hranice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám