Hlavní obsah

Předání moci na twitteru bude složitější než při nástupu Trumpa

Washington

Procesu předávání moci mezi administrativou končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa a týmem kolem Joea Bidena se účastní i velké sociální sítě. Facebook, Twitter i YouTube s koncem Trumpova mandátu převádějí oficiální prezidentské účty do rukou nových správců. Deník The New York Times (NYT) informuje, že v případě Twitteru letos přechod nebude tak jednoduchý jako před čtyřmi roky.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Joe Biden

Článek

Na začátku roku 2017 odcházející prezident Barack Obama zkrátka „odevzdal klíče” od twitterového účtu @POTUS, jehož uživatelské jméno je obvyklou zkratkou slovního spojení President of the United States („prezident Spojených států”). Trumpův tým tehdy účet dostal i s miliony sledujících, zatímco starší příspěvky byly přesunuty do digitálního archivu.

Tentokrát bude proces jiný, a to i v případě oficiálních účtů Bílého domu, viceprezidenta a první dámy USA. Biden a jeho spolupracovníci nedostanou existující účty se všemi odběrateli, kterých je v případě @POTUS přes 33 milionů, u účtu @FLOTUS určeného první dámě zase lehce přes 16 milionů.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Místo jednoduchého předání těchto kanálů Twitter po inauguraci Bidena „povýší” účty jeho týmu do pozice oficiálních profilů prezidenta či viceprezidenta. Uživatelské jméno @POTUS dostane dnešní @PresElectBiden, heslo @VP dostane dosavadní senátorský účet Kamaly Harrisové @SenKamalaHarris, z @FLOTUSBiden se stane @FLOTUS a z @Transition46 se stane @WhiteHouse.

Potíž je pro novou administrativu v tom, že zmíněné účty Bidenova týmu mají v tuto chvíli výrazně méně sledujících než ty vládní. „Přechod znamená, že digitální operace kolem Bidena bude muset převážně začít od píky,” píše NYT.

Twitter nicméně avizoval, že uživatelé, kteří aktuálně sledují například účet Bílého domu, budou na plánovanou transformaci upozorněni. Co se týče dalších platforem, Facebook hodlá Bidenovi předat stránku Bílého domu i s jejími fanoušky, stejně jako Instagram a YouTube.

YouTube bude mazat videa šířící dezinformace o volbách v USA

Internet a PC

Reklama

Související články

Reklama na Twitteru nebude, nařídilo Turecko

Turecko na základě nového zákona o dohledu nad sociálními sítěmi vydalo zákaz zveřejňování reklamy na sítích Twitter, Pinterest a Periscope. V úterý o tom...

Výběr článků

Načítám