Naučia svojrázni Chochmesovci slušnému správaniu?

Nová séria animáku hneď na úvod zaviedla deti na zasnežené zjazdovky. Ktoré sú zatvorené.

20.01.2021 10:12
Chochmesovci NA AUDIENCII Foto:
Seriál Chochmesovci ukazuje pravidlá slušného správania v rôznych životných situáciách. Napríklad na audiencii.
debata

Hoci Slovensko je zásobárňou šikovných animátorov, pôvodných seriálov so súčasnými témami je v našich televíziách stále málo. Nehovoriac o vzdelávacích projektoch. Jediný, kto má potenciál ich prinášať, je RTVS, ktorá to má aj v popise práce. Robí to rôznymi spôsobmi, napríklad seriálom Chochmesovci, ktorého tretiu sériu v nedeľu odštartovala na Dvojke. Nájdu si k nemu deti cestu?

Seriál má v rôznych životných situáciách nevšednej trojgeneračnej rodinky ukázať pravidlá slušného správania, čo sa v rôznych situáciách patrí a čo nie. Hlavní hrdinovia päťminútoviek sa nezmenili – je to opäť hippiesácka babička a konzervatívny dedko, ktorí komunikujú s rodinkou z obrazu na stene obývačky. Ďalej je to mama workoholička, otec intelektuál a ich sociálnymi sieťami pobláznená dcéra Ela a syn Teo, počítačový fanatik. Súčasné postavy, s ktorými sa dá ľahko stotožniť, rovnako aj témy z každodenného života.

Tak trochu nešťastný štart

Už z anotácie, ako aj z celého seriálu, trčí mravokárnosť. Otvorene a bez skrývania, je to predsa vzdelávací projekt. Každá časť seriálu sa zameriava na konkrétnu tému, pri ktorej sa divák dozvie moderné pravidlá etikety, aktualizované na dnešné pomery. Nie sú samozrejmé nielen pre deti, ale ani pre mnohých dospelých.

Rodinka sa vždy ocitne v situácii, ktorá jednotlivým členom otvorí oči. Mravoučnosť je tu pribalená k zaujímavým, vôbec nie dokonalým postavám, ktorým život nejde vždy podľa ich predstáv. Nechýbajú fóriky, ktoré sú ale často vtipné skôr pre dospelých. To ale vôbec nevadí. Sprievodca, vševedúci pozorovateľ života rodiny, im vždy pomocou vizuálnych prvkov vysvetlí, ako je to v danej situácii správne.

Prvá z desiatich častí trochu nezapadla do aktuálneho diania. Vysvetľuje Biely kódex – pravidlá ohľaduplného a bezpečného lyžovania. Za iných okolností aktuálna téma – aj sneh máme, ani sa netopí… Len na svah keby sa dalo vybehnúť. Všetkým lyžiarom sa pri sledovaní tejto časti určite zaleskne slza v oku… Čo už, túto časť si prehráme o rok, z archívu. Za to nikto z tvorcov nemôže.

V ďalších častiach tretej série Chochmesovci zistia, ako sa správať na nákupoch, k susedom, čo si možno dovoliť na festivale, čo sa nepatrí na pietnych miestach a ako sa správať na audiencii. Témy sú zaujímavé a aktuálne, ak práve neprebieha pandémia. Uvidíme, čo z toho deti využijú, čo bude skôr pre zaujímavosť.

zväčšiť Rodinka Chochmesovcov: dcéra hipsterka, syn... Foto: RTVS
08 PIETNE MIESTA Rodinka Chochmesovcov: dcéra hipsterka, syn počítačový maniak, mama workoholička a otec intelektuál.

Päťminútovky deti chytia

Otázne je, ako a či sa deti k seriálu dostanú. Toto už nie sú tie časy bezkonkurenčného Kuka, na ktorého sme v nedeľu ráno od 6:30 netrpezlivo čakali pred zrniacou obrazovkou. Dnes deti sedia pred detskými kanálmi v televízii, ľahko si pozrú niečo na Netflixe, HBO alebo kliknú na kanál obľúbeného youtubera či influencera na sociálnych sieťach.

Preto asi treba deti cielene posadiť pred obrazovky a ukázať im tento seriál. Ak ho ešte počas predchádzajúcich dvoch sérií nespoznali. Keď už sú pred obrazovkou, dynamické päťminútovky ich chytia. RTVS vysiela Chochmesovcov premiérovo vždy v nedeľu ráno po 8. h na Dvojke, zároveň ich streamuje na svojom Facebooku a sú dostupné aj v archíve na webstránke verejnoprávnej televízie. Tam si možno pozrieť komplet viac ako 30 častí, napríklad aj ako doplnok pri vyučovaní etiky na školách a seriál tak môže pomôcť vychovávať deti nielen rodičom, ale aj učiteľom.

Za Chochmesovcami stojí Diana Kacarová, ktorá je autorkou námetu a scenára. Scenáristicky sa na projekte podieľali aj Adela Zvalová, Renáta Mitašová, Peter Barnáš, Katarína Vargová, Terézia Simanová a Terézia Oľhová. Režisérom je opäť Róbert Šveda.

Autorkami ilustrácií sú Michaela Čopíková a Veronika Obertová, ktoré pôsobia pod názvom Ové Pictures, spolu s Máriou Kralovič a Alicou Kucharovič. Samotnú animáciu realizuje animačné štúdio Cube to Cube. Hudbu tvorí a zastrešuje producent Martin Barabáš, seriálom sprevádza Richard Stanke, ktorý prepožičal hlas všetkým postavám, od babičky až po sprievodcu.

„Veríme, že nová séria Chochmesovcov prinesie našim divákom mnoho nových nápadov a inšpirácií, ako sa správať s chochmesom v bežných životných situáciách,“ hovoria producenti K2 production Ivica Barabášová a Martin Barabáš.

Seriál vzniká v koprodukcii RTVS a K2 production. Realizáciu projektu finančne podporil Audiovizuálny fond.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Chochmesovci