Hlavní obsah

Vila Vyhlídka od architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky dělá čest svému názvu

Novinky, Text: Patrik Líbal, editace: Kristýna Křížová

Libereckou vilu s názvem Vyhlídka na rozhraní přírodního a městského, respektive vilového prostředí navrhla známá dvojice brněnských architektů Aleš Burian a Gustav Křivinka. Vila má zároveň horský i moderní charakter a obě tyto vlastnosti jsou u ní v harmonii.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Libereckou vilu s názvem Vyhlídka navrhla známá dvojice brněnských architektů Aleš Burian a Gustav Křivinka.

Článek

Architekti Aleš Burian a Gustav Křivinka jsou úspěšnými autory. Jejich Poštovní a Investiční banka v Brně byla dokonce v roce 1997 nominována na Cenu Miese van der Rohe.

Stylová vila Vyhlídka od jejich ateliéru vznikla mezi lety 2002 až 2004 a má nadčasové tvary.

Stavba, jak už její název napovídá, má výhled téměř na celý Liberec, v pozadí s majestátním Ještědem. Z toho vyplývá i rozdílný charakter stran domu. Směrem do ulice a na bocích jsou plochy obloženy modřínovým dřevem, prolomené dveřmi a několika okny.

Směrem k Liberci jsou celé přízemí i patro otevřena prosklenými tabulemi a posuvnými dveřmi. Ty vedou do zahrady a v patře na terasu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Fasádu stavby krášlí přírodní materiály.

Vše je navrženo s hlavním zřetelem na výhled po městě a krajině. Z ulice se sjíždí do zahloubené garáže, jejíž střecha tvoří spojnici ulice s domem.

Dům je zastřešen dvěma pultovými střechami. Celá stavba sedí na kamenné podezdívce ze žulových kvádrů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Interiéru dominuje světlé dřevo.

Kontrastní materiály jsou ve vile harmonicky sladěny. Dispozice vychází z hlavního zadání, které požadovalo dva byty – spojené, ale kdykoliv oddělitelné. I z pohledu z ulice horní část domu působí jako samostatné jednotky, čemuž napomáhá rozdvojená střešní část.

Rodina s dvěma dětmi předpokládala, že děti mohou zůstat ve vile. Hlavními spojnicemi jsou dvě točitá schodiště, mezi nimiž je v přízemí umístěna koupelna. Uvnitř nalezneme dvě jídelny.

Většina společných prostor a pokojů je nasměrována k proskleným stěnám a zmiňovaným oknům. Na pozemku pod vilou je zahlouben bazén.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám