Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se poprvé od loňského října ukázal na veřejnosti. Prostřednictvím videohovoru se spojil se stovkou vesnických učitelů v Číně, uvedla ve středu agentura Reuters. Video bylo zveřejněné čínskými státními médii. V médiích se poslední měsíce spekulovalo, že manažer upadl v nemilost politických špiček po svých kritických poznámkách k čínskému regulačnímu systému.

Nadace Jacka Maa a skupiny Alibaba Group potvrdily, že se manažer zúčastnil on-line ceremonie každoroční akce Iniciativy venkovských učitelů. V téměř minutovém videu promluvil do kamery z místnosti s šedými mramorovými zdmi a pruhovaným kobercem. 

Deník South China Morning Post s odvoláním na státní Tianmu News uvádí, že Jack Ma v ústraní přehodnotil své názory. "Učil jsem se a přemýšlel a dospěl k závěru, že čínští podnikatelé musí sloužit vizím země, těmi jsou revitalizace venkova a společná prosperita," měl ve svém proslovu k venkovským učitelům uvést Jack Ma.

"Po skončení epidemie se znovu setkáme," uvedl podle CNN Ma ve videu. Zveřejněná nahrávka měla obsahovat i záběry pořízené během návštěvy Jacka Maa v základní škole v Chang-čou ze začátku tohoto měsíce.

Spekulace o tom, co se stalo s Jackem Maem, začaly intenzivně kolovat na sociálních sítích, když se neobjevil v závěrečné epizodě televizního pořadu, kde působil jako porotce. 

Jeden z nejbohatších Číňanů si vysloužil pozornost úřadů, když veřejně kritizoval čínský regulační systém, který podle něj brzdí inovace. Podnikatel se naposledy objevil na veřejnosti loni v říjnu, kdy v Šanghaji vyslovil svou kritiku.

V listopadu čínské úřady zrušily očekávanou primární veřejnou nabídku akcií (IPO) finančně-technologické společnosti Ant Group, která měla být s hodnotou 37 miliard dolarů (795 miliard korun) největší na světě. Ant spadá pod mateřskou firmu Alibaba.

Pozitivní zpráva pro akciové trhy

Ma se na veřejnosti neobjevil od konce října, zmizel jen něco málo přes týden od plánovaného začátku obchodování s akciemi finanční skupiny Alibaba Ant Group na burzách v Šanghaji a Hongkongu. První veřejná nabídka akcií IPO byla na poslední chvíli blokována čínskými regulátory a společnosti z holdingu se od té doby staly jedněmi z terčů zásahů Pekingu.

Ant Group podle Yahoo! Finance od zmizení Maa pracuje na restrukturalizaci společností a dodržování předpisů podle pokynů čínské vlády. Největší čínský e-shop Alibaba byl podle serveru také podroben kontrole, protože regulační orgány státu zahájily vyšetřování jeho údajných monopolních praktik.

"Klíčovou zprávou, kterou chce Jack Ma prostřednictvím tohoto veřejného vystoupení sdělit, je, že ze země neutekl a že Alibaba stále funguje," řekl listu South China Morning Post Li Chengdong, výkonný ředitel poradenské společnosti Dolphin Think Tank.

Na zprávu o Maově návratu reagovaly i akciové trhy. Hodnota akcií skupiny Alibaba Group vzrostla v Hongkongu až o 11 procent, současná tržní hodnota společnosti tak stoupla až o 63 miliard dolarů (1,36 bilionu korun). Více než 85 milionů akcií změnilo do 15:00 lokálního času majitele, to je asi 2,5násobek denního průměru v období posledních tří měsíců.

Společnost Alibaba Pictures, distributor oscarového filmu Zelená kniha, si polepšila o dvě procenta. Alibaba Health Information Technology Ltd., investiční společnost zabývající se farmaceutickou e-commerce a trhem s inteligentními léky, vzrostla podle serveru Bloomberg až o 18 procent.

Ačkoli Ma odešel z oficiálního vedení Alibaby v roce 2019, nadále zůstává ve svém obchodním impériu klíčovou postavou a také tváří čínské soukromé obchodní sféry.