Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Kreml potvrdil ochotu prodloužit odzbrojovací dohodu s USA. Má vypršet už 5. února

Tisková konference Vladimira Putina. foto: Reuters

MOSKVA - Moskva ve čtvrtek prostřednictvím mluvčího Kremlu opět potvrdila ochotu prodloužit poslední odzbrojovací dohodu se Spojenými státy a uvítala úsilí, které v tomto směru slibuje nastupující administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena. Uvedla to agentura Reuters.
  12:36

Rusko odstoupí od dohody o otevřeném nebi. Ta umožňuje kontrolní přelety nad signatářskými státy

Antony Blinken, kterého si Biden vybral za nového ministra zahraničí, při úterním slyšení v Senátu prohlásil, že příští americká vláda se bude zabývat prodloužením smlouvy s Ruskem o omezení strategických jaderných zbraní.

Pokud by se obě velmoci rychle nedomluví na prodloužení, vyprší už 5. února platnost smlouvy podepsané v roce 2010 v Praze a zvané START 3 nebo též Nový START.

Smlouva umožňuje prodloužení o pět let a Kreml už dříve uvedl, že je k takovému kroku připraven. Měsíce vyjednávání mezi Moskvou a administrativou končícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa však nebyla úspěšné a země dosud dohodu neprodloužily.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...