Plácido Domingo má 80, ale do dôchodku sa nechystá

Je jedným z najlepších operných spevákov, akí kedy žili. Pre veľkosť jeho repertoára, ktorý zahŕňa viac ako 4 000 predstavení vo vyše 150 úlohách, asi 500 ďalších, ktoré dirigoval, ale aj množstvo nahrávok a filmov, ho zaradili do Guinnessovej knihy rekordov.

20.01.2021 13:00
Plácido Domingo Foto: ,
Placido Domingo na snímke z roku 2019.
debata

Získal i 12 cien Grammy či americkú medailu slobody, je členom francúzskej Čestnej légie aj rytierom britského impéria. Plácido Domingo, ktorý vo štvrtok 21. januára oslavuje 80. narodeniny, by teda mohol spokojne bilancovať, keby jeho povesť nenarušili obvinenia zo sexuálneho obťažovania.

Lásku k hudbe dostal už do vienka. Ako neskôr s humorom opisoval, jeho mama si spievala, už keď 21. januára 1941 prichádzal na svet. Obaja jeho rodičia, Plácido a Pepita, boli v Madride uznávanými spevákmi zarzuely, čo je španielska obdoba operety.

V roku 1949 sa so synom a dcérou presťahovali do Mexika, kde si založili vlastný divadelný súbor. Mexická metropola sa tak na 13 rokov stala Plácidovým novým domovom a hudba jeho najväčšou vášňou.

Ako chlapec vyhral spevácku súťaž, s rodičmi občas vystupoval v ich divadle. Na konzervatóriu v Mexico City študoval hru na klavíri, dirigovanie i spev. Zaujímavé je, že jeho hlas, ktorý mu neskôr priniesol svetovú slávu, ostatní najprv nepokladali za tenor, ale za barytón.

Maestro Plácido Domingo
Členom medzinárodnej poroty je aj klavirista a...
+6Placido Domingo na snímke z roku 2019.

Ťažké živobytie

V auguste 1957, keď mal iba 16 rokov, sa Plácido vzoprel rodičom a oženil sa so študentkou, ktorú poznal z konzervatória. Narodil sa im syn José, no krátko na to sa rozišli.

To, že sa tak skoro stal otcom a musel živiť rodinu, ho však naučilo disciplíne a pracovitosti. Zarábal si, ako vedel. Hrával na klavíri po baroch alebo v tanečných skupinách, staral sa o hudbu v rádiu, cvičil spevácky zbor, prijal i malé úlohy v televízii či muzikáloch. Zostával pritom trpezlivý, bral to ako školu života.

"Musíte mať vášeň a sústredenie. Ani jeden krok nie je zbytočný. Poučte sa z každej príležitosti,“ zhodnotil to obdobie pre portál The Harvard Gazette.

Pomaly si budoval kariéru, ale odhodlanie tvrdo pracovať mu už zostalo. "Keď odpočívam, hrdzaviem,“ vyhlasoval. Nie náhodou si vyslúžil prezývku "iron man opery“ či "operaholic“.

Námaha sa vyplatila – v roku 1959 uspel na konkurze do Mexickej národnej opery. Keďže zaspieval barytónové i tenorové árie, výberová komisia usúdila, že mu tenor ide lepšie. Už o dva roky neskôr debutoval ako sólista v opere La Traviata. K hviezde mal však ešte ďaleko, stále mu chýbala správna technika.

Zlom nastal v auguste 1962, keď si vzal za ženu o šesť rokov staršiu Martu Ornelasovú. Bola to vynikajúca sopranistka, ktorú dokonca v Mexiku zvolili za speváčku roka. Mladý pár sa presídlil do Tel Avivu, kde obaja dva a pol roka vystupovali v národnej opere. Dôležité bolo, že tam Marta s ďalším kolegom dávala manželovi hodiny spevu.

S Martou žije Domingo dodnes. Keď sa im narodili dvaja synovia, vzdala sa kariéry, aby sa venovala rodine.

Pol storočia na výslní

V Izraeli Domingo získal sebavedomie i hlasové zručnosti. Keď odtiaľ v júni 1965 odchádzal, ponúkli mu miesto v newyorskej mestskej opere. Presvedčivým výkonom zaujal divákov aj kritiku, čo mu otvorilo dvere do známych divadiel v USA i v Európe.

Koncert s najznámejšími áriami a skladbami z Domingových najvýznamnejších inscenácií, ktorý bol prenášaný z Areny di Verona do kinosál.

V septembri 1968 sa prvý raz objavil na scéne Metropolitnej opery v New Yorku, kam sa potom pravidelne vracal. Absolvoval tam už vyše 800 predstavení a sezónu tam otváral až 21-krát, čo je oveľa viac, ako dokázal hocikto pred ním. Dnes už prakticky neexistuje prestížna opera či významný festival vo svete, kde by ešte nespieval.

Počas vyše 60-ročnej kariéry si získal slávu a uznanie ako všestranný umelec. Dlhé roky ho považovali za druhého najlepšieho tenoristu na svete – hneď po jeho talianskom priateľovi, už nebohom Lucianovi Pavarottim. Ich vzájomná rivalita bola známa, ale podľa Dominga prospešná – oboch vraj vyburcovala k ešte hodnotnejším výkonom. S Pavarottim a Josém Carrerasom založili v roku 1990 zoskupenie Traja tenori, ktoré k opere prilákalo tisíce nových fanúšikov.

Domingov repertoár je pestrý. Pozostáva zo starších skladieb, klasických a moderných opier, no rád spieva i zarzuelu, muzikály či populárne piesne. Svetovým hitom sa stala napríklad skladba Perhaps Love, ktorú v roku 1981 nahral s americkým country spevákom Johnom Denverom.

Od roku 1973 sa vrátil tiež k dirigovaniu orchestra, neskôr prijal aj vedúce funkcie – umeleckého šéfa a riaditeľa Národnej opery vo Washingtone či generálneho riaditeľa opery v Los Angeles.

Aktívne sa zapája i do charitatívnej činnosti. Milióny dolárov, ktoré vyzbieral na dobročinných koncertoch, venoval obetiam hurikánov a katastrofálneho zemetrasenia v Mexiku. Niekoľkými projektmi podporuje tiež umenie a mladé talenty. Jedným z nich je napríklad medzinárodná súťaž Virtuózi, na ktorej sa podieľa aj Slovensko.

Tiene minulosti

Záver Domingovej kariéry sa nevyvíja tak, ako by si želal. Kritici si všimli, že jeho hlas už nie je tým, čím býval, a niektoré skladby nezvláda.

Trápia ho aj zdravotné problémy. V marci 2010 ho operovali kvôli rakovine hrubého čreva, o tri roky skončil v nemocnici s pľúcnou embóliou, potom zasa so žlčníkom a v marci minulého roka ho hospitalizovali, keď ochorel na COVID-19, z čoho sa úspešne vystrábil.

Akoby toho nebolo dosť, po kampani #MeToo sa v roku 2019 prihlásilo asi 20 žien – speváčok a tanečníc, ktoré slávneho Španiela obvinili, že ich sexuálne obťažoval. Boli to však staré prípady, niektoré siahali až do roku 1986, čo sťažuje ich preverenie.

zväčšiť Operná speváčka Patricia Wulfovová v júli 2019.... Foto: TASR/AP, Jacquelyn Martin
Patricia Wulfovová Operná speváčka Patricia Wulfovová v júli 2019. Množstvo žien uviedlo, že Plácido Domingo sa ich pokúšal donútiť k sexuálnemu vzťahu ponukou pracovných príležitostí a v niektorých prípadoch dokonca profesionálnym potrestaním, keď odmietli jeho návrhy. Patricia Wulfová je jedna z nich.

Ženy tvrdili, že sa ich Domingo nevhodne dotýkal, bozkával ich a vynucoval si sex. Veľa z nich sa mu vraj podrobilo v obave, aby im nepokazil kariéru, pretože mal obrovský vplyv a pre všetkých bol ako boh. "Ako poviete nie Bohu?“ vysvetlila jedna z nich.

Podľa vyšetrovateľov svedectvá znejú vierohodne, ale chýbajú dôkazy. Slávny tenorista sa spočiatku bránil tým, že si ženy len nesprávne vysvetlili prejavy jeho temperamentnej povahy, no potom sa ospravedlnil a prijal "zodpovednosť za svoje činy“. Keď sa však vyliečil z covidu, opäť trval na svojej nevine a očistení svojho mena.

Nie je vhodný čas na ukončenie kariéry? Domingo už v roku 2005 pripustil, že čas jeho rozlúčky je blízko. Veď ako vtipne poznamenal, keď začínal, vystupoval so ženami, ktoré mohli byť jeho babičkami, a teraz spieva s takými, čo by mohli byť jeho vnučkami.

Do dôchodku sa však ešte nezberá. "Kým sa hlasovo cítim dobre a publikum je spokojné, budem spievať ďalej. Ale kto vie. Zostávajú mi možno ešte dva roky, azda menej,“ odhadol nedávno pre agentúru DPA. Železný muž opery skrátka nehrdzavie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Plácido Domingo