Hlavní obsah

Vysočina má čtyři nové památky

Právo, Jana Pechová

Kraj Vysočina si v závěru uplynulého roku připsal na seznam kulturních památek čtyři nové. Najdete je ve Věžnici na Havlíčkobrodsku, v železniční stanici Rozsochy na Žďársku, v obci Mnich na Pelhřimovsku a ve Stonařově na Jihlavsku.

Foto: NPÚ

Bývalá poštovní stanice ve Stonařově na Jihlavsku byla v provozu od roku 1750 na hlavní dopravní spojnici mezi Prahou a Vídní.

Článek

Čtveřice čerstvých památek je velmi různorodá. Podle informací telčské expozitury Národního památkového ústavu (NPÚ) je nejstarší z nich objekt bývalé poštovní stanice v centru Stonařova. Dodnes stojí při tzv. císařské silnici Praha–Vídeň (I/38), která se u zdí domu kříží se silnicí do Třeště.

„Historie klasicistní stavby je od počátku jejího vzniku spojena s poštovní správou habsburské monarchie a svoji funkci si udržela nepřetržitě více než 170 let. Jedná se o poslední památkově hodnotnou budovu z někdejšího souboru 21 poštovních stanic na trase dlouhé přes 300 kilometrů. S počtem asi 500 koňů zde c. k. pošta za rok zajišťovala kolem 1250 jízd a přepravila kolem 5000 osob,“ informovala mluvčí NPÚ Telč Ilona Ampapová.

Podle starosty Stonařova Ivana Šulce (SNK) patří objekt městysu. Přízemí slouží jako obchody, v prvním patře stejně jako v půdní vestavbě jsou byty. Rekonstrukce, kterou by památka uvítala, zatím na programu není, i kvůli očekávané výstavbě silničního obchvatu. Aktuálně ale chce obec řešit ve spolupráci s památkáři problém se vzlínající vlhkostí.

Karlovarsko obohatily nové památky

Cestování

Další obecní budovou, která získala status památky, je kulturní dům v obci Mnich. Autorem návrhu je významný představitel české moderní meziválečné a poválečné architektury a designu Jiří Kroha. Umístění objektu, postaveného krátce po druhé světové válce zhruba sto metrů od památníku slovanského bratrství, odhaleného v květnu 1947 za přítomnosti ministra zahraničních věcí Jana Masaryka, bylo součástí urbanistické koncepce.

Obec má obavy

„Trochu z toho máme obavy,“ přiznal starosta obce Petr Čekal (Za rozvoj vesnice). Právě se tu totiž chystají na výměnu oken v části, která slouží jako mateřská škola, a celý objekt, v němž sídlí i obecní úřad či lékařská ordinace, též volá po rekonstrukci fasády. Vesnice s necelými čtyřmi stovkami obyvatel se tak bojí komplikací i zvýšených nákladů.

Plzeňské památky jsou zavřené, kasteláni se ale nenudí

Cestování

Naopak ve Věžnici na Havlíčkobrodsku zápis kovárny z doby po roce 1850 uvítali: obec tak získala další zajímavost pro turisty či cykloturisty, jichž v posledních letech přibývá. Obdobně i poslední z nových památek, vedlejší drážní objekt s toaletami z počátku 20. století v Rozsochách při lokální trati Žďár nad Sázavou–Tišnov, slibuje zachovat genius loci atraktivní výletní trasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám