Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chtěl jsem využít své pozice a pomoci ostatním, brání se Djokovič kritice za požadavky na Australian Open

Srbský tenista Novak Djokovič. foto: ČTK

Melbourne - Světová jednička Novak Djokovič se ohradil proti kritice, která se na něj snesla poté, co vyzval pořadatele Australian Open, aby se tenistům v karanténě kvůli koronaviru dostalo výjimečného zacházení. Podle třiatřicetiletého Srba si lidé jeho návrhy špatně vyložili.
  16:28

V přísné karanténě v Melbourne je kvůli opatřením proti šíření nákazy covid-19 přes 70 tenistů včetně Barbory Strýcové, Barbory Krejčíkové, Kateřiny Siniakové nebo Tomáše Macháče. Hráči v přísné karanténě musí být dva týdny na hotelovém pokoji bez možnosti pořádného tréninku.

Srbský tenista Novak Djokovič.
Srbský tenista Novak Djokovič.

Djokovič proto vyzval pořadatele, aby tenistům karanténu zkrátili a aby hráče přesunuli do soukromých domů s kurty. Šéf prvního grandslamu sezony Craig Tiley sice upřesnil, že nešlo o požadavky, ale návrhy, přesto se Djokovič stal terčem tvrdé kritiky. Podle některých šlo jen o politické gesto, aby upozornil na vlastní hráčskou asociaci, kterou loni založil.

Djokovič, který spolu s dalšími elitními hráči bez větších omezení trénuje v koronavirem méně zasaženém Adelaide, je přesvědčen, že takovou reakci si nezasloužil. „Moje dobré úmysly pro kolegy v Melbourne byly vyloženy jako sobecké, nevděčné a obtížné,“ uvedl v prohlášení.

„Nic ale není dál od pravdy,“ přidal sedmnáctinásobný grandslamový vítěz. „Nicméně v podobných chvílích se ptám sám sebe, jestli bych se prostě neměl hodit do klidu a užívat si privilegií, místo abych se staral o problémy ostatních,“ dodal Djokovič, který loni skončil v hráčské radě ATP a založil vlastní hráčskou organizaci

„Svoje současné výhody jsem si tvrdě odpracoval a je pro mě opravdu těžké současné situaci pouze přihlížet, když vím, jak moc mi na začátku, kdy jsem byl bezvýznamný nikdo, pomohlo sebemenší gesto a rada. Proto jsem se rozhodl využít svoji pozice, aby mohl v co největší míře pomoci,“ prohlásil.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...