Brutální provětrání peněženek, komentuje Prouza povinné kvóty na české potraviny

Tomáš Prouza

Velké obchody budou zřejmě muset povinně prodávat české potraviny. Už příští rok by měly tvořit 55 procent jejich zboží. V roce 2028 by pak mělo být na pultech až 73 procent domácích potravin. Ve středu o tom rozhodli poslanci. Zákon ale budí řadu nesouhlasných reakcí. Podle prezidenta Svazu průmyslu a obchodu Tomáše Prouzy některé potraviny výrazně podraží. Kvóty navíc nejde reálně splnit.

Pokud zákon projde, můžeme podle Prouzy očekávat „brutální provětrání našich peněženek“. „Ve chvíli, kdy zmizí ta zahraniční konkurence, ty ceny půjdou ještě výrazně výš. My očekáváme, že čeští dodavatelé by zvedli ceny minimálně o 15 procent. U toho nedostatkového zboží, jako je třeba zelenina, klidně i o 20 procent,“ odhadl šéf Svazu průmyslu a obchodu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Dalším citelným problémem podle Prouzy je, že čeští výrobci nestihnou v tak krátké době dodat zboží do obchodů. „Vysadit nový sad na jablka trvá 7 až 10 let, nový prasečák v Čechách nikdo nepovolí. Takže ty kvóty ani nejde v reálu splnit,“ uvedl některé příklady.

Prouza dále v rozhovoru pro Hlavní zprávy varoval, že českých potravin je, co se týče poptávky, nedostatek a jiné to nebude ani v dohledné době. Splnit kvóty je tak podle něj nereálné. „Je to čistě chiméra, která slouží pro to, aby se čeští výrobci zbavili konkurence a ještě v mezičase natáhli ruku a dostali pár miliard dotací, protože to je to, co dneska ti velcí agrobaroni umí nejlépe,“ nešetřil kritikou.

A co by mohlo na pultech českých obchodů v budoucnu chybět? Podle Prouzy například velká část českého vína. „Když se podíváte na česká vína, dovážejí se hrozny ze zahraničí. Bude to velký problém i pro řadu mléčných výrobků. Třeba olomoucké tvarůžky se vyrábějí z mléka z Německa, protože to české není dostatečně tučné. Ve znojemských okurkách je znojemská maximálně tak voda, protože i okurka se dováží z Turecka. Když vezmu jeden typický příklad, tak paštiky včetně Májky, té typicky české značky, rozhodně nejsou z českého masa. České paštiky je tady na pět dní v roce,“ uzavřel Prouza.

Tagy: