Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Babiš i Zeman pogratulovali Bidenovi k převzetí úřadu prezidenta, k blahopřáním se připojil i Hamáček nebo Petříček

Česko

  21:44
Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval na twitteru Joeu Bidenovi k převzetí úřadu amerického prezidenta. Těší se mimo jiné na rozvoj česko-amerického strategického partnerství nebo spolupráci v rámci Severoatlantické aliance (NATO). Bidenovi blahopřál také prezident Miloš Zeman.

Prostřednictvím mluvčího Hradu na twitteru prezidentovi USA popřál úspěch při řešení všech složitých výzev a nalezení celospolečenského smíru. Bidenovi poblahopřál též ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) či vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Gratuluji Joeu Bidenovi k převzetí úřadu prezidenta Spojených států amerických! Těším se, že budeme dále rozvíjet česko-americké strategické partnerství, spolupráci v rámci NATO i upevňovat vztahy mezi EU a USA. Přeji hodně štěstí a síly do budoucna,“ napsal Babiš.

Bidenovi pogratuloval též Zeman. „Přejeme úspěch při řešení všech složitých výzev současnosti a nalezení celospolečenského smíru. Věříme, že přátelství a spojenectví mezi ČR a USA se bude dále rozvíjet,“ uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Petříček se podle příspěvku na twitteru těší na spolupráci s Bidenovou administrativou na posilování sdílených hodnot a zájmů. Upozornil také na vypořádávání s globálními výzvami. „Budu pracovat na tom, aby naše aliance a partnerství bylo silnější než kdy dříve, mezi USA a ČR, a také celou EU,“ poznamenal šéf diplomacie.

Novému americkému prezidentovi blahopřál i vicepremiér Hamáček. „Věřím, že se nová americká administrativa soustředí na to, co Ameriku s Evropou a Českou republikou spojuje, ať už v oblasti obchodu, bezpečnosti nebo ochrany klimatu,“ uvedl na twitteru.

Hodně úspěchů Bidenovi na twitteru popřála též vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Jsem přesvědčena, že dobré vztahy mezi ČR a USA budou za jeho vlády pokračovat a že se mu podaří provést svou zemi tímto nelehkým obdobím,“ uvedla.

S gratulací Bidenovi i viceprezidentce Kamale Harrisové se na sociální síti připojil také český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. „Těšíme se na spolupráci s administrativou na prohlubování americko-českého spojenectví a přátelství, na kooperaci v záležitostech společného zájmu a prohlubování společných hodnot,“ napsal.

Demokrat Joe Biden dnes krátce před 18:00 SEČ složil slavnostní přísahu do rukou předsedy amerického nejvyššího soudu Johna Robertse, a stal se tak 46. prezidentem Spojených států. Krátce před ním se své funkce oficiálně ujala rovněž Harrisová, která je první viceprezidentkou v historii USA.

Autor: