Hlavní obsah

Za Lužánkami má přibýt moderní bazén

Právo, Miroslav Homola

Jde o více než stamilionovou investici, která má být největší do oblasti sportu v Brně v tomto roce. Na konci loňského prosince rada města schválila zahájení zadávacího řízení na stavbu 25metrového bazénu za Lužánkami.

Foto: Vizualizace MMB

Budoucí bazén, který by měl sloužit pro veřejnost i aktivní sportovce.

Článek

Nyní se vedení města zabývalo další možností financování a radní odsouhlasili podání žádosti o dotaci z programu Národní sportovní agentury. Bez pomoci zvenčí by totiž sportoviště vzniknout nemohlo.

„Výstavba bazénu je jedním ze strategických projektů města a největší sportovní investicí letošního roku. Na jeho stavbu již hledáme zhotovitele a také jsme prověřili další možnosti financování,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

„Národní sportovní agentura vyhlásila v prosinci výzvu k programu, který má za cíl podpořit výstavbu sportovní infrastruktury v letech 2020 až 2024. Projekt nového bazénu za Lužánkami splňuje závazné standardy a parametry stanovené ve výzvě. Na zasedání rady města Brna jsme tedy odsouhlasili podání žádosti o dotaci, ta by mohla dosáhnout částky devadesáti milionů korun,“ dodala primátorka.

Bazénáři a lázně hrozí demonstrací

Ekonomika

Město počítá s tím, že zbylé náklady uhradí ze svého rozpočtu. Cenu výstavby bude znát po výběru zhotovitele. „V novém bazénu se budou moci za Lužánkami konat mezinárodní plavecké soutěže. Dalším důvodem stavby je nedostatek plaveckých ploch v Brně. Kvůli tomu není uspokojena poptávka po organizovaném plavání ani po plavání veřejnosti. Zároveň v Brně chybí dostatek bazénů pro povinný školní plavecký výcvik. Ten za Lužánkami bude mít osm plnohodnotných drah o šířce 2,5 metru. Vedle vznikne ještě 16metrový bazén pro děti na výuku plavání,“ doplnil k záměru náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nový bazén vznikne v prostorech pod nevyužívaným parkem při hlavním vstupu do objektu, kde byl v minulosti školní 16metrový bazén a veslařský trenažér.

„Počítáme s tím, že k jeho provozu budou využity stávající technologie, které již za Lužánkami fungují. Naším cílem je postavit bazén vhodný pro plavecké závody, utkání vodního póla, rozplavby při mezinárodních závodech atd. Rozměry byly upraveny tak, abychom splnili pravidla Mezinárodní plavecké federace. Zároveň jej jistě ocení i veřejnost, poptávka po plavání je v Brně velká,“ konstatoval Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), radní pro oblast sportu.

Brno souhlasí s insolvencí pořadatele Grand Prix

Ekonomika

V rámci stavby budou zrekonstruovány vstupní prostory současného bazénu, terasy a částečně také jeho zázemí. Prostory budou bezbariérové a u nového bazénu bude k dispozici tribuna pro 200 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám