Nejhorší prezident v dějinách země. Historik hodnotí Trumpa a nebere si servítky

NÁZOR - Výzvou a příležitostí zároveň je pro Joe Bidena to, že nastupuje do úřadu po nejhorším prezidentovi v dějinách Spojených států. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Washington Post vojenský historik a publicista Max Boot, který působí v think tanku Council on Foreign Relations.

Morální i manažerská selhání

Funkční období odcházejícího prezidenta Donalda Trump podle historika charakterizovala obrovská nekompetentnost a zarážející lhostejnost k veřejnému blahu. Trumpův přístup ke koronaviru například vyústil v 24,1 milionu případů nákaz a téměř 400 tisíc úmrtí, přičemž se očekává, že počet obětí přesáhne ve Spojených státech do května hranici půl milionu, poukazuje Boot.

Pod Trumpovým vedením došlo nejen k patrně největším ztrátám na životech Američanů od epidemie španělské chřipky v roce 1918, ale též největšímu nárůstu nezaměstnanosti od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století, upozorňuje autor komentáře. Dodává,že Trump je prvním prezidentem v moderní historii země, během jehož mandátu došlo k celkovému poklesu pracovních míst.

"Tato holá čísla - ať jsou katastrofální - jen začínají ukazovat hloubku Trumpových selhání, která jsou morální, stejně jako manažerská," pokračuje Boot. Vyzdvihuje, že Trump byl nejméně upřímným prezidentem v americké historii a dopustil se více než 30 tisíc prokazatelně nepravdivých výroků.   

Trump byl podle historika zároveň nejvíce zkorumpovaným americkým prezidentem, jelikož využíval úřadu k obohacování svých firem, dále zasahoval do vyšetřování ministerstva spravedlnosti, podílel se na maření spravedlnosti, nespolupracoval s Kongresem, odmítal zveřejnit svá daňová přiznání, provedl čistku mezi vyšetřovateli a omilostnil své souputníky a spolukonspirátory.    

Trump byl rovněž nejotevřeněji rasistickým prezidentem USA od dob Woodrowa Wilsona, deklaruje Boot. Poukazuje, že prezident se často snažil vyburcovat své bílé voliče výpady vůči lidem jiné barvy pleti, a jeho divokou rétoriku nezřídka doprovázely i činy - především známé nařízení odebírání dětí rodičům z řad nelegálních migrantů.

Šlo také o prvního prezidenta Spojených států, který odmítl přijmout volební porážku a šířil bizarní konspirační teorie s cílem podkopat důvěru ve volební systém, upozorňuje historik. Doplňuje, že Trump je také prvním americkým prezidentem, který hned dvakrát čelil impeachmentu, jednou za pokus vydírat Ukrajinu a zajistit si její pomoc v politickém boji, podruhé za podněcování násilného povstání během pokusu zůstat v úřadu.

Prezident tak odchází z úřadu s pouhou třiceti čtyř procentní podporou a stal se prvním mužem v úřadu, jehož podpora nikdy nepřekročila 50 %, připomíná autor komentáře. Podotýká, že díky Trumpovým katastrofálním a nákladným chybám se Biden ujme mandátu prakticky bez diváků, přičemž ve Washingtonu bude během jeho inaugurace více vojáků, než mají Spojené státy v Iráku a Afghánistánu dohromady.

Biden je předurčen k úspěchu

"Biden povede zemi, kde si 75 % republikánů nemyslí, že byl férově zvolen, protože zbaštili velkou lež šířenou Trumpem a pravicovou propagandistickou mašinerií, která jej bude při každé příležitosti i nadále zpochybňovat a útočit na něj," píše Boot. Soudí proto, že nový prezident bude čelit výzvě, která svým rozsahem převyšuje vše od nástupu Franklina Roosevelta v roce 1933.

Nejenže musí Biden zastavit pandemii a oživit ekonomiku, ale také musí řešit globální oteplování, příjmovou nerovnost, rasovou nespravedlnost, obnovit důvěru ve vládu, obnovit vládu práva, vrátit etické vládnutí, snížit rozdělení americké společnosti a odpolitizovat vládní úřady, nastiňuje historik. Tvrdí, že jde o deprimující, téměř nerealistický seznam úkolů, ale paradoxně díky tomu, že přebírá úřad na historickém dně, je Biden předurčen k úspěchu.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Největší Bidenova výhoda spočívá v tom, že již existuje vysoce účinná vakcína proti covidu-19, což bylo při začátku pandemie před rokem těžko představitelné, konstatuje Boot. Připouští, že Trumpova administrativa si zaslouží pochvalu za vynaložení prostředků na vývoj očkovacích látek, dodává, že jejich úvodní nasazení ale typicky "zpackala".

"Pokud Bidenova administrativa ukáže minimální kompetentnost - a je zde důvod očekávat vysokou míru kompetentnosti od tohoto zkušeného týmu - bude schopná rychle rozšířit distribuci (vakcín)," pokračuje autor komentáře. Míní, že situace se ve skutečnosti již zlepšuje a denně je očkováno na 800 tisíc Američanů, zatímco počátkem měsíce jich bylo jen 350 tisíc.

Biden nastavil cíl 100 milionů očkovaných během 100 dnů, což je s ohledem na aktuální vývoj nejen dosažitelné, ale daná meta bude zřejmě překonána, očekává Boot. Věří, že pokud se neobjeví mutace koronaviru, která by byla rezistentní vůči stávajícím vakcínám, pandemie tento rok skončí a dojde k oživení ekonomiky, tudíž si Biden během prvních dvanácti měsíců v úřadu připíše dvě velká vítězství a tyto úspěchy mu koupí čas, který potřebuje k řešení dlouhodobých výzev, jejichž náprava nebude snadná.

Biden začne léčit rozdělenou a traumatizovanou zemi už jen tím, že nebude své kritiky označovat za zrádce, podněcovat násilí, psát urážlivé tweety, šířit pochybné konspirační teorie či prezentovat média za "nepřítele lidu", což mu sice nepostačí, aby uspěl u tvrdého jádra Trumpových příznivců, ale zajistí mu podporu širokého středu americké populace, domnívá se historik. Podotýká, že Biden má již nyní větší podporu, než jakou měl kdy Trump, když jeho postup během předání moci schvalují dvě třetiny Američanů.

"Díky, prezidente Trumpe. Tím, že jste byl tak strašný, jste zajistil pouze to, že Biden bude v porovnání (s Vámi) mnohem úspěšnější," uzavírá autor komentáře.

Související

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.
Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Joe Biden

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy