Aká bola bitka pri Slavkove podľa Napoleona? Je na predaj jeho vykreslenie bitky troch cisárov

Parížska galéria ponúka na predaj podrobné Napoleonove vykreslenie bitky pri Slavkove, ktorá sa odohrala neďaleko Brna v roku 1805.

21.01.2021 06:00
Napoleon Foto:
Napoleon.
debata

Za rukopis obsahujúci 74 strán hutného textu žiada galéria Arts et autographes jeden milión eur.

Dielo pochádza z pera Napoleonovho súputníka, generála Henriho-Gatiena Bertranda. Napísané bolo na ostrove Svätá Helena, kde bol Napoleon Bonaparte internovaný počas šiestich rokov po porážke pri Waterloo v roku 1815.

Francúzsky cisár pro Slavkove 2. decembra 1805 porazil početne silnejšie spojené vojská rakúskeho cisára a ruského cára, do dejín preto stretnutie vstúpilo ako bitka troch cisárov.

Bola to jedna z kľúčových bitiek napoleonských vojen a zároveň jedna z najslávnejších, ktoré sa kedy odohrali na českom území. Podľa odhadov ten deň zomrelo na rakúsko-ruskej strane 15-tisíc vojakov, na strane Francúzska ich padlo asi 8 500.

Než galéria dielo na konci januára predá, chce ho 27. januára na niekoľko dní vystaviť pre verejnosť. Napoleonom diktovaný text, do ktorého niekdajší vladár vlastnoručne vpisoval svoje poznámky, je majetkom výstavnej siene od 70. rokov 20. storočia. Jej majiteľ ho vtedy našiel na jednom zámku pri predaji dokumentov patriacich potomkom generála Bertranda, uviedla agentúra AFP.

Predaj záznamu sa podľa galérie uskutoční pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročia Napoleonovej smrti 5. mája.

Po Napoleonovom víťazstve pri Slavkove – vo francúzštine sa toto miesto označuje nemeckým názvom Austerlitz – sa v Paríži volá železničná stanica aj jeden z mostov cez rieku Seinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rukopis #Napoleon Bonaparte #Bitka pri Slavkove