Protivládní demonstranti v Portlandu poničili sídlo demokratů

Protivládní a antifašistické skupiny se v západoamerickém Portlandu v jinak klidném inauguračním dni dostaly do potyčky s policií a poničily sídlo Demokratické strany. Výtržníci protestovali proti uvedení nového prezidenta Joea Bidena do úřadu a požadovali ukončení policejního násilí a imperialismu, napsala dnes agentura Reuters.

Policie v Portlandu zatkla osm lidí ve věku 18 až 38 let kvůli podezření z držení nepovolených zbraní, výtržností nebo zapalování ohňů. Na záběrech ze sociálních sítí bylo vidět muže oblečené v černém, se zakrytými obličeji, kteří rozbíjeli okna a prosklené dveře v oregonském sídle demokratů. Přes stranické logo nasprejovali anarchistický symbol.

Předtím, než vtrhli do politického sídla, se ze skupiny zhruba 150 protestujících odtrhlo několik lidí, kteří se pustili do potyčky s policií - podle bezpečnostních složek během toho nedošlo k větším zraněním. Proti davu policisté v jednu chvíli zasáhli dýmovnicí.

"Nechceme Bidena. Chceme pomstu za policejní vraždy, imperialistické války a fašistické masakry," psalo se na transparentu, pod kterým skupina pochodovala.

Přípravy na Bidenovu středeční inauguraci ve Washingtonu provázely obavy z nepokojů a dalších demonstrací radikálních příznivců odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří začátkem měsíce zaútočili na sídlo Kongresu. Při nepokojích, které bezpečnostní složky dlouho nedokázaly dostat pod kontrolu, zemřelo pět lidí. Na bezpečnost středeční akce proto dohlíželo asi dvaapůlkrát více příslušníků národní gardy, tajné služby a policistů než při minulých inauguracích.

Portland, USA Joe Biden USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy