Akcie SAB Finance vstoupí na burzu za 10 560 Kč

Jiří Hovorka, Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 1. 2021 09:40 aktualizováno 27. 1. 2021 11:50 | 4 komentáře
Akcie SAB Finance vstoupí na burzu za 10 560 Kč
Radomír Lapčík
Zdroj: Trinity Bank

Ve čtvrtek 28. ledna se na Burze cenných papírů Praha začne obchodovat s akciemi společnosti SAB Finance Radomíra Lapčíka. Obchodování bude zahájeno na ceně 10 560 Kč. Za tuto cenu jsou akcie nabízeny v rámci veřejné nabídky, která probíhá od začátku ledna.

Podle informací ze SAB Finance si zatím zájemci koupili akcie za nižší stovky milionů korun. Maximální objem akcií k úpisu je 500 milionů korun, po dosažení této částky bude úpis ukončen.

Akcie SAB Finance zatím zdaleka nevyvolaly takový ohlas analytiků nebo drobných investorů jako nedávno Pilulka. Většina expertů oslovených webem Peníze.cz nechce novinku komentovat a přiznává, že se o ni prakticky nezajímají.

Analytik Jan Tománek z Fio banky říká, že akcie SAB Finance se mu na této ceně nezdají pro investory atraktivní. „Transakce je tak výhodná spíše pro prodávajícího akcionáře SAB Financial Group, který realizuje částečný exit a získané prostředky chce využít na akvizice,“ myslí si.

„Společnost původně investorům zamýšlela nabídnout až 49 % akcií, podle posledních indikací se prozatím bude jednat pouze o zhruba pětinu akcií. To by znamenalo hodnotu volně obchodovaných akcií pouze ve výši 0,5 miliardy korun, akcie by tak byly jen málo likvidní,“ zdůrazňuje Tománek.

Nejaktivnější je ekonom Lukáš Kovanda, pracující teď pro Trinity Bank, tedy další z firem Radomíra Lapčíka. „Akcie SAB Finance díky pětiprocentní dividendě a vyhlídce na další stabilní růst jejího byznysu představují titul, který by měl jako součást svého portfolia zvážit každý konzervativně smýšlející investor, jenž chce své peníze rozhojňovat mnohonásobně rychleji než na bankovním účtu, a to při stále přijatelné míře rizika,“ říká.

Srovnejte si to s námi

„Pochopitelně, citelně vyšší výnos odráží i vyšší rizikovost. Zprostředkovávání devizové směny však patří k poměrně stabilním, respektive stabilně rostoucím druhům podnikání. Peníze se zkrátka směňují v ekonomicky dobrých i špatných časech – a čím dál tím více,“ dodává Kovanda. Připomíná, že společnost SAB Finance je za celou patnáctiletou historii neustále zisková.

SAB Finance se zaměřuje se na obchody s měnami, firmám nabízí také třeba kurzové zajištění. Firma má téměř dvacetiprocentní podíl na českém trhu směny deviz, její služby využívá 18 tisíc tuzemských firem. Zisk před zdaněním v roce 2020 přesáhl 144 milionů korun, čistý zisk přesáhl 116 milionů – v obou případech jde o meziroční růst o 58 %. Z loňského zisku plánuje firma v rámci dividendy vyplatit 100 milionů korun, zbývající část zůstane jako nerozdělený zisk v podobě rezervy pro budoucí vyplácení dividendy akcionářům. 

Česká národní banka schválila prospekt emise akcií SAB Finance v prosinci. Na pražské burze budou na trhu Standard Market a byl jim přidělen ISIN CZ0009009940. Ticker emise, tedy název, pod kterým bude zařazena v obchodním systému Xetra, je SABFG. SAB Finance nabízí akcie s dividendou v plánované výši 5 % ročně z hodnoty akcie. Tu chce vyplácet už za rok 2021. 

Akcie na burze budou dostupné pro všechny: kupovat je mohou kvalifikovaní i retailoví investoři, minimální nákup je jeden kus. Půjde o druhou nejvyšší jednotkovou cenu z akcií dostupných na pražské burze. Více než 10 560 korun, se kterými na burzu vstoupí akcie SAB Finance, stojí jen akcie tabákové firmy Philip Morris. Ta se aktuálně obchoduje za cenu kolem 15 380 korun.

„Jsem rád, že již v lednu můžeme přivítat nové IPO. Věříme, že si najde místo mezi investory a zařadí se mezi vyhledávané dividendové tituly,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

„Rozhodnutí vstoupit na pražskou burzu je přirozenou součástí růstu společnosti. Cílem veřejné emise akcií SAB Finance je zahraniční expanze společnosti a získání kapitálu pro další investice SAB Financial Group do bankovního sektoru,“ říká Lapčík, do jehož skupiny patří také Trinity Bank. I její akcie by se v budoucnu mohly na burze objevit, majitelé o tom přemýšlejí.

„Jednáme o nákupu švýcarské banky s ambicí poskytnout klientům špičkový private banking na globální úrovni. Průběžně analyzujeme také možnosti koupě banky v Německu, kde jsme již úspěšní a na depozitech nabíráme miliony eur,“ dodává Lapčík.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services