Hlavní obsah

Google bude francouzským deníkům platit za autorská práva

– Paříž

Americký internetový gigant Google podepsal dohodu o placení autorských práv s lobbistickým sdružením Alliance de la presse d'information générale (Apig), které zastupuje francouzské celonárodní a regionální deníky. Oznámily to ve čtvrtek dotčené strany dohody.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oznámení přichází po měsících vyjednávání o tom, jak uplatňovat upravená pravidla Evropské unie o autorských právech, která vydavatelům umožňují požadovat poplatek od internetových platforem zobrazujících výňatky z jejich zpráv.

„Alliance de la presse d'information générale a Google oznamují dohodu, která se týká placení autorských práv na základě francouzského práva,” stojí ve společném prohlášení. Dohoda podle nich uzavírá nemálo měsíců jednání, jejichž průběh stanovil antimonopolní úřad.

Dohoda „definuje rámec, v němž si Google s členy Apig vyjedná jednotlivé licence”, uvádějí v prohlášení signatáři. Půjde o licenční smlouvy, které „pokryjí autorská práva a dále deníkům poskytnou přístup k News Showcase”, což je nástroj Googlu pro odměňování vydavatelů zpráv.

Google musí mediálním společnostem platit za obsah, rozhodl francouzský soud

Internet a PC

Podle prohlášení se platby vydavatelům budou vypočítávat individuálně „na základě takových kritérií, jako je například přínos k politickým a obecným informacím, objem denně vydaného materiálu anebo množství čtenářů na internetu za měsíc”.

Jednání sdružení Apig a Googlu se táhne dlouho. Francouzský tisk na konci roku 2019 obvinil společnost Google, že obchází práva související s právem autorským. Tato obšírněji pojatá autorská práva vycházejí ze směrnice Evropské unie a jejich cílem je spravedlivější rozdělení tržeb původem z internetu ve prospěch vydavatelů novin a tiskových agentur.

Jakmile směrnice začala platit ve Francii, Google se rozhodl méně odkazovat na deníky, které odmítaly, aby internetový gigant jejich obsah dále používal bezplatně, napsala agentura AFP.

Evropská média podpořila další výzvu na ochranu autorských práv

Evropa

Francouzský tisk se obrátil na antimonopolní úřad, který loni v dubnu Googlu přikázal, aby „v dobré víře” s vydavateli jednal. Toto rozhodnutí později potvrdil nejvyšší odvolací soud v Paříži.

Loni v listopadu Google podepsal dohodu o autorských právech s šesti francouzskými novinami a časopisy, mimo jiné s deníky Le Monde a Le Figaro.

V témže měsíci vystoupil proti dohodě, kterou Google nabízí francouzským tištěným médiím, český podnikatel a majitel mediální skupiny CMI France Daniel Křetínský. Konstatoval tehdy, že podle něj není spravedlivá, a proto ji nepodepíše. Křetínský vlastní několik francouzských listů, jako je Elle, Marianne, Version Fémina a Télé 7 Jours. Je také významným menšinovým akcionářem listu Le Monde. Vyjádření Křetínského k dohodě sdružení Agip a Googlu zatím média nepřinesla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám